Všetko dôležité o OČR, ak potrebujete zostať s chorým dieťaťom doma

|

mama hladká dieťa

Marián Búlik

Ak škola vyhlási chrípkové prázdniny alebo vám ochorie dieťa a vy s ním potrebujete zostať doma, máte od prvého dňa nárok na takzvanú „óčeerku“ (oficiálne: OČR – ošetrovanie člena rodiny). Táto dávka od Sociálnej poisťovne nahrádza 55 % denného vymeriavacieho základu, čiže hrubej mzdy zamestnanca alebo vymeriavacieho základu živnostníka, z ktorého platil nemocenské poistné. Podobne ako pri „péenke“ znamená aj táto dávka výrazný prepad príjmu. Preto je zásadné mať na preklenutie niekoľkých dní v banke finančnú rezervu a pre prípad dlhšieho liečenia dieťaťa dobre nastavené životné poistenie. V tomto článku nájdete všetko dôležité, aby ste mohli rýchlo požiadať o OČR.

OČR na ošetrovanie dieťaťa do 11 rokov

Aj keď detailné podmienky obsahujú rôzne lehoty, všeobecne sa dá povedať, že na „óčeerku“ majú nárok zamestnanci aj SZČO, ktorí pravidelne platia nemocenské poistenie. Na vyplatenie finančnej pomoci sa kvalifikujú aj dobrovoľne nemocensky poistené osoby, ak si platili poistenie aspoň 270 dní počas predchádzajúcich 2 rokov. Naopak, OČR sa nevypláca, ak rodič v rovnakom čase čerpá nemocenskú alebo materskú.

Na sociálnu dávku na ošetrovanie má nárok rodič, ak sa celý deň stará o dieťa do veku 11 rokov, resp. prípadne až do 18 rokov v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu (čiže ak dieťa býva často choré). O dieťa sa môže s finančnou podporou Sociálnej poisťovne starať aj starý rodič, ale rovnako aj súrodenec. OČR sa dá čerpať aj na celodenné opatrovanie chorého manžela či manželky alebo rodiča manžela či manželky.

mama s dieťaťom u lekárky

Dávka sa vypláca počas 14, resp. až 90 dní

Krátkodobá „óčeerka“ môže trvať maximálne 14 dní a nárok na jej výplatu vzniká od prvého dňa. Či už dieťa ochorie (a chorobu potvrdí pediater) alebo rozhodnutím riaditeľa sa škola zavrie kvôli chrípkovým prázdninám či z iného dôvodu, v oboch prípadoch máte pri celodennej starostlivosti o dieťa nárok na finančnú dávku. To platí aj vtedy, ak dieťa po vyzdravení hneď o niekoľko dní opäť ochorie. Jedinou podmienkou je, že musí ísť o novú diagnózu alebo ochorenie.

Naproti tomu nárok na dlhodobú OČR vzniká po 5-dňovej hospitalizácii v nemocnici a týka sa liečenia doma v trvaní najviac 90 dní. V tomto prípade sa môžu pri ošetrovaní dieťaťa alebo člena rodiny striedať  viacerí príbuzní spravidla po 30 dňoch. V takom prípade zamestnanec od 15. dňa neplatí povinné nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti. To je dodatočný finančný benefit, ktorý o niečo zvyšuje príjem počas OČR. Pri dlhodobej „óčeerke“ však platí, že nárok na jej zopakovanie vzniká najskôr o 12 mesiacov po vzniku tej predchádzajúcej. 

Ako požiadať o OČR

Pri krátkodobej OČR musí pediater (v prípade dieťaťa) či všeobecný lekár (ak sa staráte o staršieho člena rodiny) vystaviť tlačivo Sociálnej poisťovne (Žiadosť o ošetrovné). Tento tzv. prvý diel žiadosti je treba vyplniť, podpísať, nechať potvrdiť zamestnávateľovi a zaslať do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne. Druhý diel žiadosti je vlastne potvrdením o skončení OČR a zasiela sa pobočke, ktorá sociálnu dávku vypláca.

Ak je dôvodom celodennej starostlivosti o dieťa dočasné uzavretie celej školy, je treba najprv vyplniť žiadosť dostupnú na webe Sociálnej poisťovne. Následne žiadosť potvrdzuje škola s dátumom začiatku a ukončenia „vyradenia školy z prevádzky“. Celý postup v tomto prípade nájdete tu.

Počas OČR vám výrazne klesá príjem. Riešením je rezerva a poistenie

Keďže OČR má maximálny limit 43,79 eura denne, počas 14 dní môže rodič aj pri vysoko nadpriemernom plate dostať maximálne 613,20 € a pri dlhodobom ošetrovnom najviac 1 313 € za mesiac (pri 30-dňovom mesiaci). V každom prípade rodič za toto obdobie prichádza takmer o polovicu platu, preto je zásadné mať pre tieto prípady vytvorenú finančnú rezervu vo výške 3 až 6 typických mesačných výdavkov. 

A keďže prípady kritických chorôb a dlhodobého liečenia sú stále častejšie, netreba zabudnúť ani na rizikové životné poistenie. S jeho nastavením vám vieme pomôcť.

podobné články

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Ako správne poistiť dieťa a ako rodičov?

Slováci sa k finančnej ochrane svojho zdravia stavajú dlhodobo veľmi macošsky. Najlepšie to vyjadruje pomer predpísaného poistného (čiže sumy, ktorú za všetky poistenia zaplatíme ročne) k hrubému domácemu produktu (HDP). Kým napríklad v Česku ide o 2,92 %, u nás je to len 1,9 %. Je to však chyba, keďže vysoký počet vážnych úrazov a chorôb sa Slovákom nevyhýba o nič viac ako obyvateľom susedných krajín. V tomto blogu si rozoberieme, ako správne poistiť deti a ako dospelých, aby každého poistenie skutočne chránilo.

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Finančná istota stojí na troch pilieroch

Každý chce mať v živote finančné istoty a cítiť sa zabezpečene. Ako to dosiahnuť? V podcaste Osobné financie to vysvetľuje Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.