Príspevky na dieťa potešia, ale nemôžete sa spoľahnúť iba na ne

|

Rodičia pred narodením dieťaťa plánujú najmä výdavky na základnú novorodeneckú výbavu a prvé roky života. Oveľa dôležitejšie je však myslieť na to, ako finančne zvládnuť celé obdobie od narodenia až po ukončenie vysokej školy. Pozreli sme sa za vás, aké príspevky na dieťa dostanete na toto obdobie od štátu a koľko by ste svojmu dieťaťu mali šetriť osobitne.

Príspevky na dieťa od štátu potešia, ale reálne príliš nepomôžu

Príspevok na dieťa od štátu je štedrý najmä na začiatku. Mamička  dostane jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa vo výške 829,86 eur, ak si do 6 mesiacov od narodenia podá žiadosť.

Neskoršia podpora už zďaleka taká štedrá nie je. Mesačný prídavok na jedno dieťa je aktuálne 24,95 eura. Ak to zhrnieme, od štátu dostanete pri dnešnej výške príspevkov za 25 rokov života svojho dieťaťa celkovo 8 314,86 eura (829,86 + (22,95 x 12 x 25). Stačí to však aspoň na pokrytie fixných nákladov na dieťa či na financovanie dobrého vzdelania?

Zo štátnych príspevkov nepokryjete ani výdavky na novorodenca, nehovoriac o vzdelaní

Na začiatku sú pre mladé rodiny veľkou záťažou najmä jednorazové výdavky. V tabuľke nižšie sme orientačne odhadli jednotlivé náklady. Suma za prvý rok života dieťaťa vyšla na takmer 2-tisíc eur, čiže výrazne viac ako štátne príspevky.  Aj keď existujú možnosti, ako tento účet znížiť, jednoznačne platí, že príspevky od štátu nebudú na tieto výdavky stačiť.

Náklady na výbavu pre novorodenca v prvom roku života

Oblečenie

200 €

Hygienické potreby

70 €

Veci na spanie

120 €

Veci na kúpanie

80 €

Výbava na cestovanie (kočík apod.)

650 €

Mesačné výdavky

70 €

Celkové náklady v 1. roku

1 960 €

Spočítali sme aj výdavky na vzdelanie, ktoré rodičov čakajú na základnej, strednej a vysokej škole. Počítali sme len so štúdiom na Slovensku, ktoré je jednoznačne lacnejšie v porovnaní so zahraničím. Výsledok? Na vzdelanie do 24 rokov života svojho dieťaťa potrebujú rodičia až 50-tisíc eur.

Celkové náklady na vzdelanie dieťaťa od základnej po vysokú školu

Školák na základnej škole/mesiac

150 €

Stredoškolák na internáte/mesiac

100 € bežné výdavky + 30 € internát +200 € strava

Vysokoškolák na internáte/mesiac

100 € bežné výdavky + 100 € internát +200 € strava

Spolu výdavky na vzdelanie do 24 rokov života

50 000 € (13 500+16 500+20 000)

Ak chcete dať dieťaťu dobré vzdelanie, kľúčový je čas a pravidelné investovanie

Najvyššie výdavky pre rodičov začínajú nástupom na strednú školu a pokračujú na vysokej škole. Rodičia majú od narodenia dieťaťa 14 rokov na to, aby dokázali nasporiť v ideálnom prípade 36 500 eur (16 500 + 20 000).

Ako na to? Ak by šetrili na sporiacom účte v banke s úročením 0,1 % p.a., museli by mesačne odkladať 215 eur. Drvivú väčšinu nasporenej sumy by tvorili vlastné úspory, úroky by neprispeli takmer ničím.

Existuje však lepšia cesta – pravidelné investovanie. Pri sporení pre deti majú rodičia k dispozícii dostatočný čas, aby mohli nechať svoje úspory pracovať a dokázali získať slušné zhodnotenie. Pritom čas je pri investovaní rozhodujúci. Pri dobre nastavenej investičnej stratégii s vyváženým rizikom je realistické dosiahnuť dlhodobé zhodnotenie až približne 7 percent ročne. Pri sporení na vzdelanie to znamená, že pri takomto predpokladanom ročnom výnose stačí do sporenia vkladať mesačne cca 130 € a výsledná suma bude rovnaká. Výnosy k vlastným úsporám pridajú vyše 13-tisíc eur.

Ak to zhrnieme, pravidelné investovanie je dnes jediným spôsobom, ako dlhodobo sporiť na veľké ciele, ako je dobré vzdelanie alebo slušný dôchodok. Na rozdiel od špekulácií, ako je investícia do zlata, kryptomien či komodít, je riziko pri pravidelnom investovaní vyvážené. Finančné trhy totiž doteraz dlhodobo vždy rástli, čo potvrdzuje vyše 100-ročná história amerického akciového trhu.

Ako správne investovať

V prvom kroku si treba určiť cieľ. Podľa neho vieme, koľko času na investovanie máme k dispozícii. V závislosti od pohľadu na riziko spojené s investovaním si potom vyberieme (alebo si necháme odporučiť finančným sprostredkovateľom) ideálny investičný produkt, ktorý tieto parametre zohľadňuje.

Ideálne je však investovať dlhodobo a využiť tak zložené úročenie. Investičný horizont, pri ktorom sa tento efekt začne naozaj viditeľne prejavovať, je 10 a viac rokov. Pravidelné mesačné vklady nám zase prinesú efekt „nákladového priemerovania“ - keď bude cena podielu vo fonde klesať (a teda bude nízka), za fixnú čiastku jednoducho nakúpime viac podielov. A naopak – keď cena podielu narastie (a teda bude vysoká), za fixnú čiastku nakúpime menej podielov. Trhové výkyvy tak využijeme vo svoj prospech. Stačí nám k tomu jediné – investovať pravidelne, rovnakú sumu, ideálne mesačne alebo ešte častejšie.

Cestu k čo najvyšším výnosom však podmieňujú aj náklady fondov. Vstupné poplatky pritom majú výrazne menší vplyv na celkovú výkonnosť ako priebežné. Preto je ideálne sa pred začatím investovania pýtať práve na tie – trh dnes totiž ponúka fondy s prijateľne nízkymi poplatkami, ale stále sa nájde dostatok fondov s príliš vysokými nákladmi.

Prečítajte si ďalšie rady o investovaní od odborníka.