Rozhovor s Tomášom Hulalom o EFA Final

|

1. Čo si od EFA očakával? Splnilo to Tvoje očakávania?

O titule EFA som počul prvý krát až od svojho krajského riaditeľa p. Gaža. Spočiatku som presne nevedel o čo ide, no po vysvetlení som očakával najmä zvýšenie svojej kvalifikácie a odbornosti v oblasti finančného sprostredkovania. A tu môžem jednoznačne povedať, že školenia od spoločnosti KFP a zisk titulu EFA ďaleko prekonalo nielen moje očakávania, ale aj samotnú predstavu o tom, na akej úrovni sa dá robiť elitné finančné sprostredkovanie.

2. Ako vnímaš tento kurz a titul – je podľa Teba dôležitý? Môže napomôcť OVB napríklad do budúcnosti zvyšovať náskok pred konkurenciou?

V roku 2006, keď som začal spoluprácu s OVB som vnímal trh tak, že klientov sme mohli rozdeľovať na dve skupiny. Skupinu klientov, ktorá má svojho finančného poradcu / sprostredkovateľa a skupinu klientov, ktorá svojho poradcu nemá. Odvtedy sa však trh výrazne posunul. Dnes vnímam iné skupiny klientov. A to podľa toho, akého majú sprostredkovateľa: buď kvalitného alebo len priemerného. Získaný titul od asociácie EFPA prináša hlavne vyčlenenie sprostredkovateľskej elity od zvyšku trhu. Preto si myslím, že OVB prostredníctvom čo najvyššieho počtu spolupracovníkov s titulom EFA môže posunúť kvalitu svojich služieb na úplne inú, vyššiu úroveň.

3. Je podľa Teba takéto vzdelanie aj praktické, alebo je to len o získaní teoretických znalostí?

Presne toto bola vec, ktorej som sa obával. Či za investovaný čas vôbec získam vedomosti, ktoré budem vedieť využiť v praxi. Či pomôžu mne a mojej štruktúre alebo to bude iba o poučkách a záverečných skúškach. Som naozaj pozitívne prekvapený tým, ako sa tieto poznatky dali premietnuť do praxe. Výsledkom však je vyššia kompetentnosť a sebavedomie spolupracovníkov v celej mojej štruktúre najmä v oblasti investovania. Následkom toho je potom rast produkcie najmä (no nielen) v sektore kapitálového trhu.

4. Zapracoval si aspoň niektoré zo zručností a informácií získaných na EFA aj do praxe? Ak áno, ktoré napríklad?

Určite áno. Vecí, ktoré sme v našom riaditeľstve zapracovali bolo hneď niekoľko. Spomenúť môžem napr. že sme si podľa metodiky EFPA vytvorili kalkulačku, ktorá po zadaní niekoľkých vstupných parametrov nastavuje optimálne nastavenie rizík, ktoré by mala mať rodina zabezpečené. Ďalej sme zjednodušili pohľad na samotný finančný plán, ktorý je z môjho pohľadu omnoho jednoduchší, ľahšie pochopiteľný klientom a teda ľahšie predateľný. Avšak, hlavné je, že je kvalitatívne na najvyššej možnej úrovni. Osobne vnímam veľmi pozitívne aj to, že moji kolegovia vďaka novým pohľadom pochopili, že elitné poradenstvo nespočíva v tom, či klientovi napríklad vyjednám úrokovú sadzbu na hypotekárnom úvere nižšiu o 0,10 percentuálneho bodu. Ale spočíva vo filozofii toho, ako by samotný finančný plán mal vyzerať. A tieto pohľady som nadobudol najmä na spomínaných školeniach.

5. Ktoré konkrétne informácie alebo zručnosti získané na EFA by podľa Teba mal vedieť každý (vedúci) v OVB?

Jednoznačne porozumenie toho, že elitný finančný plán je taký, ktorý nášho klienta privedie k jeho cieľom. Porozumenie filozofie, že nejde o sprostredkovanie lacnejšieho úveru alebo poistenia, ale o zabezpečenie cieľov klienta. A tie musí každý sprostredkovateľ najskôr vedieť ľahko, jednoznačne definovať a následne ich musí pomocou finančného plánu zabezpečiť. Takže ten jednoduchý finančný plán by mal pozostávať zo zabezpečenia rizík, zabezpečenia majetku a splnenia cieľov.

6. Ako absolvovanie kurzu EFA pomohlo rastu Tvojej štruktúry?

Rast vďaka titulu EFA vnímam v dvoch úrovniach. Prvú úroveň som už spomínal. Vyššie vedomosti znamenajú vyššie sebavedomie kolegov a toto sebavedomie znamená vyššiu úspešnosť na stretnutiach a teda aj lepšie výsledky. Druhý rozmer je, že sme nastavili v mojom riaditeľstve filozofiu náboru tak, že uchádzačom o spoluprácu ponúkame možnosť poskytovať elitné finančné služby. V jednoduchosti povedané: poď si vybudovať svoju firmu, ktorá bude robiť sprostredkovanie. Avšak nie priemerné, ale elitné. Pre uchádzačov je to atraktívne, nakoľko si uvedomujú, že to tak funguje všade. Napríklad v medicíne - kto dnes nemá svojho obvodného lekára? Má ho každý. Kto si však môže povedať, že má elitného obvodného lekára? No a na tejto myšlienke aktuálne budujeme naše tímy dnes.

7. Myslíš, že tento kurz priamo ovplyvnil aj to, že si bol krátko po jeho absolvovaní povýšený na RD?

Osobne si myslím, že to priamy súvis nemalo, nakoľko budovanie pozície RD bol proces, ktorý začal dávno pred tým, ako sa samotný kurz na Slovensku rozbiehal. Avšak dnes viem povedať to, že aj vďaka titulu EFA sú naši spolupracovníci ešte viac hrdí na to, v ktorom riaditeľstve sa nachádzajú a na to, že poskytujeme služby tej najvyššej kvality. A to je jedna z vecí, prečo chcú byť tam, kde sú.

8. Všimli si ľudia v Tvojom okolí, že más nový titul? Ak áno, ako reagovali (klienti, spolupracovníci)?

Áno, všimli. Snažil som sa roztočiť okolo tohto titulu čo najväčší marketingový ruch. Všimli si to klienti prostredníctvom mailov, našej web stránky, facebook stránky a myslím si, že sa iba uistili, že svoje financie majú v správnych rukách. Jednoznačne vnímam vyšší záujem o naše služby zo strany klientov.

9. Cena Kurzu EFA nie je malá. Stojí to podľa Teba za tie peniaze?

Určite áno. Cena síce naozaj nie je malá, ale na druhú stranu sa investované peniaze veľmi rýchlo vrátia. Môj názor je taký, že pokiaľ prestane človek investovať do svojho vzdelania a rozvoja, tak na trhu práce klesá jeho hodnota. Investovanie do vzdelania je najlepšia investícia aká podľa mňa vo všeobecnosti existuje.

10. Odporúčal by si tento kurz aj iným spolupracovníkom OVB? Ak áno, tak od akého stupňa?

Určite by som toto vzdelávanie odporučil spolupracovníkom OVB, netrúfnem si však povedať od ktorého stupňa. Vzdelávanie v našej spoločnosti je interne nastavené na veľmi vysokej úrovni, avšak vždy sa dá posunúť. Ja a moja štruktúra si všetky získané poznatky nevieme vynachváliť.