S nákladmi na školáka sa najľahšie vysporiadate plánovaním a využitím akcií

|

Plánujte dostatočne včas

Nároky dieťaťa na zariadenie izby sa v priebehu rokov výrazne menia. Rodičia by s tým mali počítať už pri prvom zariaďovaní izby. Pri rozumnom plánovaní sa dá vybrať nábytok, ktorý slúži dlhšie ako rozprávkovo ladené, pestrofarebné zostavy, ktoré dieťa možno už o rok prestanú baviť. Preto je lepšie vybrať univerzálny nábytok a „doladiť“ ho dekoráciami napríklad vo forme nálepiek, ktoré môžete kedykoľvek vymeniť.

Výdavky na nábytok sa hýbu v stovkách eur a ak siahnete po prírodných materiáloch, bez problémov dokážu „preskočiť“ aj hranicu tisíc eur. „Ak chcete ušetriť pri zariaďovaní izby školáka, je najdôležitejšie tento krok plánovať dlho dopredu. Keď si začnete odkladať financie na zariadenie od nástupu do škôlky, dokážete si za tri roky na nový nábytok našetriť. Naopak, ak kúpite na poslednú chvíľu všetko naraz a bez úspor, detský nábytok sa v dôsledku úveru predraží minimálne o polovicu. Pretože úrokové sadzby sú pri nákupe kreditnou kartou alebo prečerpaní účtu stále vysoké. Pohybujú sa okolo hranice dvadsať percent a patria vôbec medzi najdrahšie pôžičky“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Najjednoduchší spôsob, ako začať šetriť, je zriadiť si trvalý prevodný príkaz a malé čiastky posielať každý mesiac na samostatný sporiaci účet. V internet bankingu si účet môžete aj premenovať podľa účelu. „Ak si sporenie založíte dostatočne skoro, stačí vám odkladať napríklad 20 eur mesačne. To je suma, ktorú bez problémov oželiete. O to ľahšie si nasporíte na jednorazové výdavky pre vášho školáka,“ vysvetľuje M. Búlik.

Porovnávajte a využívajte akcie

Nákupy na poslednú chvíľu sú najdrahšie aj preto, že vás tlačí čas, podliehate emóciám a v konečnom dôsledku nekupujete to, čo naozaj potrebujete, ale volíte alternatívne, momentálne dostupné riešenia. Ak so zariaďovaním detskej izby počítate v predstihu, nemusíte brať hneď prvú ponuku. Pri výbere nábytku je prvoradá kvalita materiálov a praktickosť. Základ izby pre školáka tvorí zostava zložená z postele s roštom a matracom, nočný stolík, odkladacia skrinka a pracovný stôl. Takúto zostavu kúpite už od 350 eur. Táto cena môže výrazne narásť, ak zvyšujete kvalitu matraca alebo siahnete po kvalitnejšom materiáli, napríklad po doskách s hrubou prírodnou dýhou alebo po masívnom tvrdom dreve ako dub či jaseň. Navyše treba počítať s doplnkami a prácami, ktorým sa nevyhnete. Reč je o maľovaní či tapetovaní, položení novej podlahy, koberci, stolovej lampe a odkladacích boxoch.

Pri zariaďovaní dokážete ušetriť napríklad cez akciové ponuky, ale aj výberom výpredajových kusov nábytku, ktoré nájdete v každej kamennej predajni. Ušetriť môžete aj cez vernostné karty alebo zľavové poukážky v časopisoch či v reklamných letákoch. Za vyskúšanie rozhodne stoja komunitné weby a bazáre, kde v online prostredí predávajú mamičky rôzne veci vrátane nábytku po svojich odrastených deťoch.

Pomôcky sa oplatí kupovať na poslednú chvíľu

Návšteva školy so sebou prináša aj takzvané priebežné náklady. Pri prvákovi predstavujú ročne 450 až 700 eur v závislosti od školy a kraja. Z toho školské potreby tvoria približne 150 eur, zvyšok sumy potrebujete na príspevky do triedneho fondu a tzv. ZRPŠ (15 – 100 eur), náklady na družinu, výlety, krúžky a cestovné. Najvyšší výdavok putuje na obedy (ročne 150 – 300 eur).

Najväčším jednorazovým nákladom pre prváka je školská taška, do ktorej podľa prieskumuagentúry2muse pre Poštovú bankuštyria z desiatich rodičov investujú od 50 do 100 eur. Prevažná väčšina opýtaných utratí za zošity do 20 eur, podobnú sumu investujú aj do peračníka a ďalších 20 eur investujú do písacích potrieb.

Pri druhákovi a tretiakovi by jednorazové náklady mali skôr klesnúť , keďže prvácke potreby len dopĺňate. Na druhej strane, deti v tomto veku prejavujú stále silnejšie svoj vkus a budú vám hovoriť do výberu vecí, a tým môžu každý nákup nemálo predražiť.

Ak chcete ušetriť na potrebách pre prváčika, na rozdiel od nábytku sa oplatí počkať. Platí to pre školské potreby, na ktoré obchody robia na prelome augusta a septembra pravidelné predajné akcie. Pri školskej taške je to však naopak: oplatí sa ju budúcemu prváčikovi kúpiť napríklad na Vianoce či narodeniny. Rodičia tým „jednou ranou“ vybavia naraz darček aj povinnosť k nástupu do školy.

Dobrou správou je, že podľa štatistík ceny pomôcok za posledné tri roky klesli asi o 10 percent. V porovnaní cien vychádzajú cenovo najvýhodnejšie hypermarkety a internetové obchody. „Pri nákupe z internetu si treba dať pozor na dodatočné náklady, ako je poštovné alebo poplatok za dobierku. Ak nakupujete online, vyskladajte si ideálne celý nákup v jednom obchode, ktorý má najlepšie ceny. Ak prekročíte určitý objem nákupu, v niektorých obchodoch nebudete platiť poštovné,“ odporúča Marián Búlik.

S výdavkami navyše sa najlepšie vysporiadate pravidelným sporením

„Najlepším spôsobom, ako sa pripraviť na zvýšené výdavky na školáka, je začať si pravidelneodkladať50 eurna osobitný sporiaci účet. A to aspoň rok predtým, ako vaše dieťa nastúpi do školy. Naučíte sa fungovať bez tejto sumy a zároveň si postupne vytvoríte rezervu, z ktorej budete môcť neskôr financovať školu,“ radí Marián Búlik z OVB. Iná situácia však platí, ak je reč o sporení na vysokú školu, napríklad v zahraničí. „Keďže ide o väčšie sumy, odporúčam nechať si vypracovať finančný plán. Ten bude obsahovať viacero sporiacich či investičných nástrojov, ako aj poistenie proti najväčším rizikám, ktoré by vám mohli zabrániť nasporiť svojim deťom na dobré vzdelanie,“ dopĺňa M. Búlik.

Inforámik

Koľko vyjde investície do novej izby pre školáka?

Detská posteľ

200 €

Matrac

50 €

Skriňa na oblečenie

150 €

Police na knihy

70 €

Odkladacie boxy

50 €

Pracovný stôl

120 €

Stolička

50 €

Stolová lampa

15 €

Nástenka na rozvrh hodín

10 €

SPOLU

715 eur