Sme prví, ktorí ukazujú realitu dôchodkov v budúcnosti

|

Téma dôchodku sa na Slovensku začína v médiách objavovať čoraz častejšie. Ľudia však stále majú pocit, že sa ich to priamo netýka. Preferujú tvrdenie, že sa štát o nich postará, prípadne sa dôchodku vôbec nedožijú. Aktuálny dlh Sociálnej poisťovne („prvého piliera“) ani fakty o negatívnom demografickom vývoji Slovenska zjavne nestačia, aby sa začali touto témou zaoberať vážnejšie a podnikať potrebné kroky. „Ak si ľudia nezačnú sporiť čo najskôr a primerane ich životnej a finančnej situácii, budú mať na dôchodku vážne existenčné problémy. Je preto našou dôležitou úlohou pripraviť našim klientom taký finančný plán, ktorý im zabezpečí dôstojný dôchodok“, objasňuje Jozef Fronc, riaditeľ odboru produktmanažmentu a marketingu OVB Allfinanz Slovensko.

To bolo jedným z dôvodov, prečo sa OVB rozhodla vytvoriť kalkulačku, ktorá ukazuje realitu dôchodku v budúcnosti. „Sme prví na trhu, ktorí cez konkrétne čísla klientovi vedia ukázať, ako sa bude znižovať miera náhrady príjmu, teda štátny dôchodok. Vychádzali sme pritom z oficiálneho materiálu Európskej komisie s názvom „The 2015 Ageing Report“, do ktorého dodali dáta všetky členské štáty a ktorý ponúka reálne demografické prognózy“, vysvetľuje Jozef Fronc. Kredibilitu kalkulačky zvyšuje aj fakt, že na jej tvorbe sa podieľali renomované kapacity Doc. Ing. Vladimír Baláž, PhD, DrSc. spolu s Doc. RNDr. Tomášom Hechtom, CSc.

Na Slovensku ide o jedinú dôchodkovú kalkulačku, ktorá zohľadňuje príjmy a úspory klienta, jeho vek, vzdelanie, pohlavie ako aj demografický vývoj obyvateľstva. Vypočítava nielen výšku jeho budúceho štátneho dôchodku, ale predovšetkým presnú čiastku, ktorú si má začať sporiť, aby získal dôchodok v želanej výške. „Ukazuje však aj cenu odloženého rozhodnutia, teda o koľko bude musieť mesačne sporiť viac, ak si začne odkladať až napríklad o 5 rokov neskôr“, dodáva Jozef Fronc.

Sprostredkovatelia OVB následne klientovi odporučia ideálny dôchodkový produkt. Vychádzajú pritom nielen z vypočítanej mesačnej sumy sporenia ale aj z investičného profilu klienta a celkovej analýzy jeho finančného stavu. Následnou starostlivosťou o vybraný produkt a správne nastavenie jeho parametrov v každej životnej situácii je veľmi pravdepodobné, že dôchodok klienta bude naozaj primeraný jeho očakávaniam.

Príklad výpočtu:

·        28 ročný muž s čistým príjmom 761 eur,

·        stredoškolské vzdelanie,

·        vstúpil do druhého piliera v roku 2009,

·        nemá žiadne dôchodkové úspory

·        chce mať dôchodok aspoň 700 eur v dnešných cenách

Výsledok kalkulácie: Ak by sa spoliehal len na dôchodok z prvého a druhého piliera, jeho dôchodok bude len

456 eur. Ak však chce mať dôchodok vo výške 700 eur, potrebuje si začať sporiť 33,67 eur mesačne. Ak však začne sporiť až o 10 rokov neskôr, bude si musieť sporiť až 70 eur mesačne...

„Ak bola doteraz diskusia o dôchodkoch len všeobecná, vďaka tejto kalkulačke vedia naši spolupracovníci s každým klientom hovoriť o jeho reálnych číslach na dôchodku. Keďže štát tvorbu dôchodkových úspor takmer nijako nepodporuje, je načase zobrať zodpovednosť do vlastných rúk a začať si vytvárať osobné dôchodkové zabezpečenie“, uzatvára Jozef Fronc.