Udržateľné nakupovanie s čistým svedomím

|

Dve mladé ženy nakupujú - uvedomelá spotreba a udržateľnosť
Najdôležitejšie fakty o udržateľnosti a vedomej spotrebe

Čas čítania: približne 6 minúty

  • Ak sa chcete usilovať o väčšiu udržateľnosť, mali by ste sa najprv zamyslieť nad vlastnou spotrebou. Často už v našom každodennom živote existuje mnoho vecí, ktoré môžeme urobiť udržateľnejšími a zmeniť tak situáciu.
  • Rýchla móda, lacné mäso a plastové výrobky zaťažujú prírodu a z dlhodobého hľadiska aj vašu peňaženku. Aj keď sa nízke ceny zdajú byť na prvý pohľad lákavé, z dlhodobého hľadiska nebudú lacnejšie, pretože budete musieť nakupovať stále viac.
  • Tí, ktorí si vyberajú kvalitnejšie, spravodlivé obchodovanie a podporujú miestne hospodárstvo, znižujú svoju ekologickú stopu a aktívne robia niečo pre udržateľnosť, sociálnu spravodlivosť a v konečnom dôsledku aj pre svoje vlastné blaho.
  • Nadmerné hromadenie vecí môže byť pre vás veľkou záťažou. Preto: nakupujte uvedomelo, informujte sa a prehodnoťte svoju vlastnú stravu a spôsob, akým zaobchádzate so svojím oblečením a inými predmetmi.
  • Namiesto toho, aby ste míňali peniaze na každú rádoby výhodnú a špeciálnu ponuku, šetrite si na niečo zmysluplné. Môže to byť napríklad dovolenka s vašimi blízkymi, pekná aktivita alebo vaše vlastné zásoby na neskôr.

Pravdepodobne je v každom z nás kus lovca výhodných nákupov. Nemôžeme si pomôcť: psychológovia zistili, že zľavy a výhodné ponuky aktivujú mozgové centrum odmeny. Našťastie sa udržateľná spotreba stáva v našej spoločnosti čoraz väčšou témou. Fair trade, bio a minimalizmus už nie sú cudzie slová a čoraz viac mladých ľudí si uvedomuje, čo kupujú a konzumujú.

Ako spoločnosť, ktorá vyhadzuje odpadky, znečisťuje životné prostredie

Skutočnosť je taká, že zdroje na našej planéte sú obmedzené. Čoraz viac ľudí spotrebúva čoraz viac, čoraz rýchlejšie - a naše životné prostredie tým jednoznačne trpí. Všetky odvetvia neustále vyrábajú čo najrýchlejšie a najlacnejšie, aby uspokojili potreby rastúcej populácie.

Cenové kampane a výpredaje sú navrhnuté tak, aby sa tovar a výrobky dostali k spotrebiteľom ešte rýchlejšie. Veci kúpené v zhone, ktoré nikto nepotrebuje, alebo lacné výrobky s krátkou dobou trvanlivosti končia v koši rýchlejšie a častejšie. Začarovaný kruh.

Rýchlejšie, rýchlejšie, rýchla móda

Rýchla móda - t. j. krátkodobé oblečenie vyrobené čo najrýchlejšie a najlacnejšie, ktoré je v obchodoch k dispozícii do niekoľkých dní, len čo sa objaví nový trend. A v krátkom čase nasleduje ďalší trend - a s ním aj ďalšia kolekcia.

Veľké módne značky a spoločnosti zaoberajúce sa rýchlou módou, ako napríklad Zara, uvádzajú na trh až 24 kolekcií ročne. Oblečenie je čoraz viac na jedno použitie.

Niet divu, že globálny vplyv nepretržitej prevádzky tovární na životné prostredie je obrovský. Výsledok: mikroplasty a chemikálie sa dostávajú do kolobehu vody.

Súčasti a suroviny na výrobu odevov sa dovážajú odkiaľkoľvek, najmä preto, aby boli lacné, potom sa vyrábajú v čo najlacnejšej krajine a následne sa vyvážajú späť do nákupných krajín. A nepredaný prebytok sa po krátkom čase opäť premárni, keď je za rohom ďalšia kolekcia rýchlej módy.

Najmä veľké textilné reťazce hromadne spaľujú odevy. Z 80 miliárd odevov vyrobených každý rok skončí 86 percent v odpade! Rozklad materiálu však trvá desaťročia.

Keď si budete chcieť nabudúce kúpiť lacný kúsok oblečenia, uistite sa, že viete, ako sa vôbec dostal do obchodu: od zle platených robotníkov v krajinách tretieho sveta až po jeho prepravu po celom svete, aby visel na vešiaku za pár eur.

Mladá žena si skúša nové oblečenie

Bohužiaľ, rýchla výroba ide aj na úkor kvality: kvôli lacným surovinám oblečenie zvyčajne dlho nevydrží a čoskoro sa musí opäť vymeniť. Z dlhodobého hľadiska sa tomu nevyhnete, pretože vždy musíte kúpiť niečo nové. Preto je lepšie investovať do dobrej a kvalitnej módy, ktorú si môžete naozaj užiť.

Čo znamená uvedomelá spotreba?

Ak chcete žiť udržateľne, nemôžete sa vyhnúť skúmaniu vlastnej spotreby a nákupného správania. Uvedomelá spotreba znamená predovšetkým selektívnejšie nakupovanie a sledovanie ekologických a sociálnych podmienok, v ktorých sa výrobky vyrábajú.

Ak nakupujete menej a s väčším dôrazom na kvalitu, prinesiete si domov viac výrobkov, ktoré vydržia dlhšie. Ak sa o svoje veci dokážete starať a opravovať ich namiesto toho, aby ste ich vyhodili, z dlhodobého hľadiska ušetríte veľa peňazí, a to aj napriek vyššej obstarávacej cene.

Udržateľná spotreba zahŕňa aj uvedomelé stravovanie. Preto má zmysel zaoberať sa výrobou našich potravín a prispôsobiť tomu našu spotrebu. Podpora regionálnych výrobcov a ekologického poľnohospodárstva je nielen udržateľná, ale aj zdravá!

Dve mladé ženy nakupujú

Rozumná a udržateľná spotreba znižuje znečistenie a množstvo odpadu v našom životnom prostredí. Veľký objem vráteného tovaru do internetových obchodov sa stále ničí, pretože je to lacnejšie ako opätovné spracovanie alebo balenie výrobkov.

V papiernictvách aj v internetových obchodoch sa pravidelne vyraďujú skladové zásoby alebo staré kolekcie. Príliš málo skladovacích priestorov, príliš rýchlo sa meniace trendy a neustále pribúdajúce nové kolekcie nútia maloobchodníkov doslova spaľovať úplne nový tovar.

Dobré je, že tí, ktorí konzumujú uvedomelejšie (a teda menej), robia niečo nielen pre životné prostredie, ale aj pre seba. Ľudia, ktorí si cenia udržateľnosť a uvedomelú spotrebu, žijú zdravšie, sú šťastnejší a nosia menej záťaže.

Udržateľnejší život a spotreba

Na zastavenie zlých výrobných podmienok, znečistenia atď. sú potrebné lepšie predpisy a usmernenia pre toto odvetvie z dlhodobého hľadiska. Ale aj v malom prostredí môžete ako spotrebitelia dosiahnuť veľký rozdiel tým, že zmeníte len niekoľko vecí. Udržateľnou spotrebou prispievate svojím osobným dielom k tomu, aby sa konečne niečo zmenilo.

Second hand, upcyklácia a výmena oblečenia: prečo neisť na blší trh a nedať starým pokladom nový domov? Existuje aj niekoľko platforiem on-line, kde si môžete kúpiť použité, ale stále dobré veci.

Pri nakupovaní sa odporúča zamerať sa na kvalitu a podporovať značky, ktoré vedome vyrábajú udržateľným spôsobom. Či už ide o recyklované materiály, organickú bavlnu alebo spravodlivý obchod, tí, ktorí vedome siahajú po výrobkoch vyrobených ekologickým a sociálne zodpovedným spôsobom, aktívne prispievajú k zlepšeniu situácie.

Rôzne pečate a značky sú určené na to, aby pomohli spotrebiteľom identifikovať udržateľné a spravodlivé výrobky.

Pri nákupe potravín buďte opatrní: väčšina výrobkov v supermarketoch nemá nič spoločné s idylickými pastvinami a zelenými ovocnými lúkami. Najmä mäso je často lacno vyrábané za najhorších podmienok a dovážané.

A vedeli ste, že veľká časť pomarančového džúsu, ktorý je u nás dostupný, pochádza z koncentrátov dovážaných z Južnej Ameriky - z monokultúr, ktoré poškodzujú životné prostredie a robotníkom prinášajú nízke mzdy?

Rodina nakupuje v supermarketu

Najhoršie je, že každý rok skončí na celom svete približne 1,3 miliardy ton potravín ako odpad. To je celá jedna tretina vyprodukovaných potravín! Preto je lepšie starostlivo plánovať spotrebu potravín a nekupovať ich príliš veľa.

Ako znížiť materiálový balast?

V priebehu rokov sme nazhromaždili mnoho rôznych vecí, ktoré v skutočnosti nepotrebujeme. Možno poznáte ten pocit, keď vám nahromadené veci v dome pripadajú skôr ako balast než ako niečo, čo prináša radosť?

Zvyčajne je veľmi oslobodzujúce jednoducho vyčistiť a zbaviť sa všetkého, čo už nepotrebujete. A potom sa dobre pozrite na svoju spotrebu - a nie je to len otázka módy.

Trend minimalismu

Rastúci trend minimalizmu tiež ukazuje, aké neuveriteľne oslobodzujúce, upratané a organizované môžu byť naše domovy. Či už ide o Marie Kondo alebo kapsulový šatník, tipov a konceptov je veľa. Menej vecí, ale lepšia kvalita!

Samozrejme, len jedno čistenie nestačí. Dlhodobo udržateľná spotreba je dôležitejšia. Či už ide o módu, dekorácie, spotrebiče alebo hračky, väčšina spotrebiteľov má vo svojich domácnostiach oveľa viac, než by potrebovala.

Ak sa zbavíte zbytočností a kúpite si len to, čo naozaj potrebujete, budete nielen žiť pokojnejšie, ale aj oveľa ľahšie upratovať, cestovať a presúvať sa.

Tipy pre uvedomelú spotrebu

A čo to znamená pre nadchádzajúci Čierny piatok? Samozrejme, môžete nakupovať a nemusíte sa vôbec obmedzovať. Vďaka niekoľkým tipom môžete s čistým svedomím vyhľadávať výhodné ponuky.

  • Menej je viac. Nie je dôležitá kvantita, ale kvalita! Keď si kupujete nové oblečenie alebo iné predmety, vyberajte si kvalitné výrobky s dlhou životnosťou. Nielenže sa tak stanete udržateľnejším spotrebiteľom, ale z dlhodobého hľadiska vám to pomôže aj ušetriť peniaze, pretože nebudete musieť neustále kupovať nové veci.
  • Premyslite si, čo naozaj potrebujete. Kupovať niečo len preto, že je to vo výpredaji, nemá zmysel a z dlhodobého hľadiska to ani neprináša potešenie.
  • Spontánne nákupy sú lákavé, pretože centrum systému odmeňovania v našom mozgu uprednostňuje, ak sa aktivuje okamžite. Čo pomáha: vyspite sa na ňom alebo aspoň prejdite niekoľko blokov. Často potom zistíte, že to tričko alebo ten draho vyzerajúci stojan na sviečky nepotrebujete.
  • Pri nákupe potravín nekupujte viac, ako môžete spotrebovať. Vyberajte si tiež sezónne a regionálne produkty a biopotraviny. Tieto sú tiež zdravšie a chutnejšie!
  • Drevo, bavlna a iné prírodné materiály sú lepšie ako plast - či už ide o hračky, kuchynské vybavenie alebo oblečenie.
  • Namiesto krátkodobých trendov si vyberte nadčasové položky. Najmä v oblasti bytového zariadenia a módy sa najnovšie trendy rýchlo menia.
  • Pomalá móda namiesto rýchlej módy! Podporujte udržateľných výrobcov, výrobcov spravodlivého obchodu a miestne hospodárstvo. Možno existujú textilné výrobky, ktoré sa vyrábajú na mieste? Alebo iné výrobky od miestnych podnikov?

Štúdie ukazujú, že čoraz viac mladých ľudí sa zameriava na uvedomelú a udržateľnú spotrebu. Rastie dopyt spotrebiteľov po nebalených výrobkoch, kozmetike bez mikroplastov, potravinách bez škodlivých látok a fair trade móde.

Dobrou vecou je, že nakoniec nielenže urobíte niečo pre väčšiu spravodlivosť a udržateľnosť, ale môžete tiež svoje peniaze používať uvedomelejšie a múdrejšie na iné veci. Napríklad trávenie času s priateľmi a rodinou.

Vždy je tiež dobré odkladať si peniaze na vlastné dôchodkové sporenie, aby ste sa zabezpečili do budúcnosti. Alebo môžete ušetrené peniaze rozumne investovať, aby ste si niekedy mohli splniť väčšie želanie.

Potrebujete pomoc pri správnom investovaní peňazí a sporení na neskôr?

Finančný poradca vám rád pomôže zorientovať sa vo vašich financiách a ukáže vám najlepšie investičné možnosti.

podobné články

Mladá žena pri stole so smartfónom, notebookom a dokumentmi na vedenie knihy o rozpočte domácnosti

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Veďte si rozpočtovú knihu: Ako udržať prehľad o vašich financiách

V zhone každodenného života len málokto presne vie, aké sú jeho financie. Rozpočtová kniha vám pomôže sledovať vaše príjmy a výdavky. Dobrá vec je, že vedenie rozpočtovej knihy nie je vôbec ťažké. Nemusíte byť odborníkom na vedenie účtovníctva – keď už urobíte prvý krok, musíte v ňom len zotrvať.

Financie pre ženy: prečo je dôležité zaujímať sa o svoj dôchodok a spol

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Financie pre ženy: to správne dôchodkové zabezpečenie a cesta k finančnej nezávislosti

Vo veci zrovnoprávnenia sa za posledných sto rokov veľa udialo. Len v prípade financií sa emancipácia nedotiahla do konca. Ešte stále sú hlavne muži zodpovední za financie a dôchodkové zabezpečenie. Ženy musia byť finančne nezávislejšie, aby boli aj neskôr dobre zabezpečené a v starobe netrpeli núdzou.