Finančný slovník. Rýchly sprievodca základnými investičnými pojmami

|

sporitelnička prasiatko a mince

Svet financií je plný pojmov, ktoré môžu v laikoch vzbudzovať veľké otázniky. Predtým, ako človek začne investovať by mal najprv investovať do štúdia.

Pripravili sme si pre vás finančný slovník so základnými finančnými pojmami, s ktorými sa na vašej ceste za budúcnosťou, ktorá stojí za to, zaiste stretnete.

Finančný trh

Miesto, kde sa stretávajú ponuka a dopyt po rôznych finančných produktoch, ako napríklad akcie, dlhopisy, fondy…

Akcia

Podiel na majetku spoločnosti. Po kúpe akcie sa stávate čiastočným vlastníkom tejto spoločnosti.

Dividendy

Časť zisku, ktorú spoločnosť vypláca svojim akcionárom. Vyplácanie dividend sa deje pravidelne, obvykle raz za štvrťrok.

Dlhopis

Dlhový cenný papier, ktorý emituje (vydáva) podnikateľský subjekt alebo vláda konkrétneho štátu. Kúpou dlhopisu im požičiavate peniaze a za to dostávate úrok. Po skončení platnosti dlhopisu vám bude pôžička vrátená.

kniha, sporitelnička prasiatko a mince

Podielové a ETF fondy

Oba typy fondov predstavujú spravované „koše” alebo „skupiny” jednotlivých cenných papierov, napríklad akcií alebo dlhopisov, ktoré môžete nakupovať ako celok.

Diverzifikácia

Stratégia, v ktorej rozložíte svoje peniaze do viacerých aktív alebo tried aktív s cieľom minimalizovať riziko straty.

Index

Merač výkonnosti trhu alebo konkrétnej skupiny akcií, ktorý sleduje, ako sa mení hodnota určitých aktív (napríklad akcií) v priebehu času.

Portfólio

Súbor investícií alebo aktív, ktoré má investor vo vlastníctve. Portfólio môže obsahovať rôzne druhy investícií ako sú akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti…

prasiatko, mince a kniha

Výnos a zisk

Oba pojmy sa týkajú príjmu z investícii. Výnos je zvyčajne udávaný v percentách a za rok(p. a.), zisk je rozdiel hodnoty účtu a vkladov a udáva sa ako suma – napr. v eurách.

Likvidita

Schopnosť rýchlo zmeniť investíciu na hotovosť bez veľkých strát na jej hodnote.

Investičné riziko

Pravdepodobnosť, že investícia bude mať nižší výnos (alebo stratu), ako bol očakávaný.

Volatilita = kolísavosť

Miera zmeny hodnoty investície v priebehu času. Vyššia volatilita znamená väčšie zmeny ceny aktíva, napríklad akcie či dlhopisu.

Dôležité je mať na pamäti, že svet financií je naozaj plný výrazov a pojmov, ktorým človek nemusí rozumieť. Netreba sa báť opýtať sa skúsenejšieho známeho, ktorý sa investovaniu venuje a rozumie alebo požiadať o radu odborníkov, finančných sprostredkovateľov, ktorí vám radi ozrejmia všetko, čo o investovaní potrebujete vedieť.

Nech vaša investičná cesta stojí za to!

Autor článku: Alexandra Ilinjová

podobné články

stlpce penazi a stromceky

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Základy investovania: 7 krokov, ako sa rozbehnúť s investovaním

Marián Búlik

Investovanie dnes predstavuje jediný spôsob pre bežných ľudí, ako zo svojich úspor vytvoriť skutočný finančný majetok. Tajomstvo úspechu pri investovaní je skryté v kombinácii času a pravidelných vkladov. Kto každý mesiac počas (ideálne) 10 a viac rokov pravidelne investuje, dokáže svoje úspory znásobiť. Ale poďme od začiatku. V tomto blogu nájdete 7 krokov, ktoré hovoria o základoch investovania a pomôžu vám s investovaním začať.

mince a malé postavičky

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Ako začať s investovaním? Rýchly a jasný sprievodca svetom financií pre začiatočníkov

Alexandra Ilinjová

Hoci je investovanie čoraz populárnejšie, stále dokáže odradiť laikov a finančne neskúsených ľudí pre množstvo neznámych termínov či komplexných stratégií. Investovanie samo o sebe vôbec nie je také nepochopiteľné, podstatné je len vedieť, ako na to.