Financujte svoje štúdium: Takto to funguje

|

Študenti sa rozprávajú – Študentské financovanie
Najdôležitejšie fakty o financovaní študentov

Čas čítania: približne 5 minúty

  • Existuje niekoľko možností financovania štúdia: Podpora od rodičov, štátne financovanie, štipendiá, študentské pôžičky alebo študentské brigády.
  • Študenti musia nájsť najlepšiu individuálnu možnosť pre seba a môžu súčasne kombinovať aj rôzne iné možnosti.
  • Slovenský študent potrebuje v priemere od 400 do 800 EUR mesačne.
  • Školné, bývanie, vybavenie, jedlo, voľný čas, cestovanie – šesť šikovných tipov pomáha študentom ušetriť.

Chceš študovať? Možno pridať magisterský titul k tomu bakalárskemu? Na rozdiel od prvej učňovky, zarobíš počas štúdia menej peňazí. Aj na štátnych univerzitách budeš musieť platiť mesačné náklady. Preto tu nájdeš všetky tipy a možnosti, ako si môžeš efektívne financovať svoje štúdium.

Choď na vysokú školu hneď po skončení strednej školy a postav sa konečne na vlastné nohy: Práve to je sen mnohých mladých ľudí – chcú sa konečne osamostatniť.

Možnosti financovania tvojho štúdia

Neexistuje len jeden správny spôsob, ako financovať štúdium. Niekedy vedú k rovnakému cieľu rôzne cesty. Pokiaľ ide o financovanie tvojho štúdia, môžeš nakombinovať rôzne spôsoby! Či už ide o podporu od rodičov alebo od štátu, študentskú pôžičku, štipendium alebo brigádu – zoznam možností je dlhý.

Vyživovacia povinnosť na území Slovenskej republiky nie je viazaná na dosiahnutie konkrétneho veku. V zákone je uvedené, že vyživovacia povinnosť je do doby, kým dieťa nie je schopné sa samo živiť (úplne a trvalo uspokojovať svoje životné potreby). Výška výživného by mala odpovedať bežným výdavkom. K veku 25 rokov sa sťahuje len štátom vyplácaný rodičovský príspevok pre nezaopatrené deti.

FNPV: Ako funguje tento fond

Na území Slovenskej republiky máš v rámci možností financovania svojho štúdia využiť aj takzvaný Fond na podporu vzdelávania. Tento fond funguje na princípe poskytovania finančných pôžičiek aj študentom (okrem iných záujmových skupín). O pôžičku je možné požiadať iba do veku 35 rokov. V rámci fondu máš možnosť požiadať o pôžičku, ktorú budeš musieť následne v budúcom období aj splatiť. Splatný kalendár sa stáva aktívnym v novom mesiaci od získania pôžičky. 

Študentská pôžička a štipendium

„Nikdy nezískam štipendium.“ Nezmysel! Stačí to len vyskúšať a vôbec k tomu nepotrebuješ samé jednotky či samé á-čka od hora až dole. Ak chceš získať štipendium, musíš splniť určité požiadavky – tie však nie sú také vysoké, ako si mnohí myslia. A čo je najlepšie, sú to peniaze zadarmo. Dôležitými kritériami sú zvyčajne - ekonomická situácia, talent a sociálna angažovanosť. Poskytovatelia štipendií sú napríklad náboženské organizácie, korporácie alebo politické strany. Okrem finančnej podpory sú to aj siete absolventov, pozvánky na workshopy či tábory s ďalšími študentmi.

Iné je to so študentskou pôžičkou. Peniaze nedostaneš zadarmo, ale musíš ich po štúdiu vrátiť/splatiť – plus úroky. Keďže ide o úver na financovanie štúdia, banka nevyžaduje zábezpeku a úroky pri splácaní sú na spodnej hranici bežných podmienok. Študentskú pôžičku vypláca banka v mesačných splátkach. Náš tip: Študentskú pôžičku neber na ľahkú váhu a vopred si over všetky ostatné možnosti financovania štúdia. Je to záväzok, ktorého splatenie ťa bude čakať v budúcnosti.

Študent na obrázku – Financovanie štúdia

Práca popri študovaniu

Pokiaľ ti popri štúdiu stále ostáva čas, študentská brigáda je tým správnym pre teba. Mnohé univerzity a študentské spolky majú svoje vlastné pracovné veľtrhy, vďaka ktorým si budeš môcť získať vlastné príjmy. Ak sa tvoja študentská brigáda zameraním prekrýva s tvojimi štúdiami, o to lepšie! Na tvojom CV to bude vyzerať parádne! Pre teba je však dôležité, aby štúdium bolo na prvom mieste! Študentská práca môže počkať, pracuj iba toľko, aby si zvládol popritom stále na 100 % študovať!

Existujú rôzne pracovné možností, pokiaľ sa jedná o dočasnú prácu. Môžeš vystupovať, ako pracujúci študent alebo si nájsť nejakú letnú brigádu či si zarábať bokom na mini projektoch. V prípade, že máš ako študent uzatvorenú dohodu o brigádnickej práci, nemôžeš v rámci nej odpracovať viac ako 20 hodín týždenne (vďaka čomu získaš výhody, ako je neplatenie odvodov a ďalšie). V prípade, že sa, ako študent rozhodneš pracovať na iný typ zmluvy, budeš musieť splácať aj príslušné odvody.

Duálne štúdium: Vyplatí sa pracovať dvojnásobne?

Nepochybne je to veľmi vysoká pracovná záťaž – ale v konečnom dôsledku sa vyplatí. Duálne alebo externé štúdium nie je vhodné pre každého. Musíš si vypočuť svoje osobné pocity či sa chceš alebo nechceš zaťažovať dvojnásobnou záťažou na niekoľko rokov. Počas duálneho štúdia sa budeš musieť zaobísť bez jedného alebo dvoch voľných víkendov.

Duálne štúdium však znamená aj: štúdium s platom. Okrem tvojej mzdy ti zamestnávateľ môže zaplatiť aj školné. To závisí od zamestnávateľa. Pre mesačnú mzdu je rozhodujúca veľkosť a špecializácia firmy.

Koľko potrebuješ peňazí ako študent?

Dve ženské študentky pred univerzitou – Financovanie štúdia

Školné, bývanie, vybavenie, strava, voľný čas, cestovanie – počas štúdia sa zíde veľa vecí, ktoré stoja nemalé peniaze.

Koľko potrebuješ mesačne na životné náklady počas štúdia? Na čo všetko si musíš dať rozpočet, keď študuješ v inom meste a už nebývaš s rodičmi? Zostavili sme zoznam nákladových položiek.

  • Školné: Líši sa v závislosti od toho či ide o súkromnú alebo štátnu univerzitu.
  • Bývanie: Sa odvíja od toho či bývaš s rodičmi, bývaš v zdieľanom byte alebo bývaš sám vo vlastnom byte.
  • Náklady na život: Máš ich, aj keď bývaš s rodičmi. Zahŕňajú jedlo, oblečenie a peniaze na voľnočasové aktivity.
  • Miesto štúdia: Nájomné je oveľa vyššie vo veľkých mestách. Dôležitým faktorom je aj miesto, v ktorom sa nachádza tvoja univerzita.
  • Poistenie: Počas štúdia už nie si automaticky poistený/poistená rodičmi. Dôležité druhy poistenia, ako zdravotné a poistenie zodpovednosti za škodu si musíš platiť z vlastného.
  • Výbava: Notebook, tlačiareň, knihy ... dobre si premysli, čo k štúdiu naozaj potrebuješ a bez čoho sa nezaobídeš.
  • Zmluvy: Každý mesiac je potrebné zaplatiť koncesionárske poplatky za televízne vysielanie a pokryť náklady na tarify za mobil a internet.

6 najinteligentnejších tipov na sporenie pre študentov

V tomto momente môžeme prehlási, že študovanie naozaj stojí peniaze! Bokom sa väčšinou počas štúdia veľa zarobiť nedá, preto pre vás máme šesť tipov, ako ušetriť.

  • Stará dobrá rozpočtová kniha: Ak chceš ušetriť, musíš poznať svoju finančnú situáciu. Koľko stojí elektrina alebo tarifa tvojho mobilného telefónu? Či už klasickým spôsobom v notebooku alebo s aplikáciou v mobilnom telefóne, prečo to neskúsiť budúci mesiac?
  • Zľavy pre študentov: Našťastie existuje veľa zliav pre študentov. Ide napríklad o vstupy do múzeí, kúpalísk, divadiel a kín. Študentský preukaz sa oplatí mať stále pri sebe.
  • Univerzitné športy: Tanec, volejbal, bežecké skupiny – univerzitné športy väčšinou ponúkajú veľa druhov športov. Prostredníctvom svojej univerzity môžeš športovať s nízkymi nákladmi a udržiavať sa v kondícii. Môžeš tiež rýchlo nadviazať nové kontakty.
  • Blšie trhy a podobne: V nedeľu sa pokojne poprechádzaj s priateľmi po blšom trhu a nájdi výhodné ceny a dokonca môžeš ušetriť, pretože nekupuješ všetko nové. Ak je zlé počasie, môžeš sa obrátiť na Ebay, Bazoš alebo vintage obchody.
  • Daňové priznanie: Na prvý pohľad to vždy znie skľučujúco, ale dostaneš peniaze späť. Z daní si môžeš odpočítať napríklad nový notebook alebo semestrálny lístok. Vrátenie peňazí si potom môžeš odložiť na ďalšiu dovolenku alebo krátky výlet.
  • Požičaj - nekupuj: Knihy, elektrospotrebiče či náradie: Sú to veci, ktoré často potrebuješ len na krátky čas - neoplatí sa ich kupovať. Stačí sa opýtať svojich priateľov alebo iných študentov či ti môžu tieto veci požičať.
Chcel/chcela by si pracovať ako študent v OVB?

Čaká na teba flexibilná pracovná doba a rôzne brigády v oblasti finančného poradenstva, pomocou ktorých môžeš následne financovať svoje štúdium.

Začnite rýchlo s OVB

podobné články

Zábava na tímovom meetingu – Kariérny začiatok

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Prvá práca – Čo musíš zvážiť pri začatí kariéry?

Si stále na úplnom začiatku svojej kariéry a chceš začať svoju prvú prácu? V tejto situácii majú užitočné rady na rozbehnutie kariéry cenu zlata. Zhrnuli sme pre teba to najdôležitejšie na tému prihlášky, plat, poistenie a podobne.

Mladá žena pri stole so smartfónom, notebookom a dokumentmi na vedenie knihy o rozpočte domácnosti

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Veďte si rozpočtovú knihu: Ako udržať prehľad o vašich financiách

V zhone každodenného života len málokto presne vie, aké sú jeho financie. Rozpočtová kniha vám pomôže sledovať vaše príjmy a výdavky. Dobrá vec je, že vedenie rozpočtovej knihy nie je vôbec ťažké. Nemusíte byť odborníkom na vedenie účtovníctva – keď už urobíte prvý krok, musíte v ňom len zotrvať.