Prvá práca – Čo musíš zvážiť pri začatí kariéry?

|

Zábava na tímovom meetingu – Kariérny začiatok
Najdôležitejšie fakty o začatí kariéry

Čas čítania: približne 6 minúty

  • Tvoje osobné schopnosti sú najdôležitejším výberovým kritériom pre personálne oddelenie pri uchádzaní sa o prácu.
  • Pracovná stáž, študentská práca, stáž alebo dobrovoľnícka služba môžu byť dobrým otvorením dverí pre vstup do spoločnosti.
  • Priemerná mzda absolventov je podľa prieskumov 14 160 EUR v hrubom ročne.
  • Keď nastúpiš do zamestnania, tvoje poistenia sa zmenia, keďže už nie si poistený cez rodičov, ako tomu bolo na vysokej škole.

Si stále na úplnom začiatku svojej kariéry a chceš začať svoju prvú prácu? V tejto situácii majú užitočné rady na rozbehnutie kariéry cenu zlata. Zhrnuli sme pre teba to najdôležitejšie na tému prihlášky, plat, poistenie a podobne.

Konečne si ukončil školenie alebo štúdium a si pripravený na profesionálny život. Na tento moment si sa pripravoval roky, no nie vždy je ľahké začať. V učňovskom vzdelávaní získaš veľa praktických skúseností, pričom titul je často založený na teórii a prvé praktické skúsenosti sa získavajú v práci.

Toto je najdôležitejšie pre tvoju žiadosť

Je kariéra priama? Nie. Väčšina ľudí má vo svojom životopise medzery alebo mosty. Nie je to nič nezvyčajné, pretože väčšinou si kariéru neplánuješ dlho dopredu. K úspešnej kariére je okrem talentu a výkonu vždy potrebná aj porcia šťastia.

Aby si na potenciálneho zamestnávateľa urobil dobrý dojem, mal by si komunikovať o svojich osobných silných stránkach. HR oddelenia už dávno nedbajú len na dobré známky vo vašich certifikátoch – StepStone v roku 2019 zistil, že osobné zručnosti sú najdôležitejším výberovým kritériom na začatie kariéry, a to približne 69 percent. Hneď potom prichádzajú sociálne zručnosti s približne 52 percentami. Až potom sú relevantné vo výberovom procese tvoje odborné skúsenosti a tituly.

Tvoja žiadosť je prvým kontaktom so spoločnosťou, kde by si mohol nastúpiť do svojho prvého zamestnania. Preto by mal vyzerať kompletne a profesionálne. Personalisti venujú najväčšiu pozornosť práve tvojmu životopisu – je to tvoja osobná vizitka. Druhým najdôležitejším dokumentom je tvoj motivačný list, aj keď niektorým firmám bohato postačí tvoj životopis. Napriek tomu môžeš použiť motivačný list na zdôraznenie osobnosti a motivácie pre danú prácu.

Viac, ako polovica absolventov bez odbornej praxe sa podľa štúdie StepStone hlási do viac ako 15 spoločností. Od prvého hľadania zamestnania po podpísanie zmluvy uplynie v priemere sedem mesiacov.

Náš tip: Využi odmietnutia vo svoj prospech. Stojí za to aktívne sa pýtať na dôvody odmietnutia. Zo spätnej väzby sa môžeš naučiť cenné lekcie, ktoré zúročíš nabudúce.

Pracovný pohovor

Jéj! Presvedčil si náborový tím a bol si pozvaný na pohovor. Teraz si treba pripraviť pár vecí, aby si na pohovore zabodoval. Mal by si sa informovať o samotnej spoločnosti a pripraviť sa na najčastejšie otázky na pracovných pohovoroch.

Personalisti venujú pozornosť tomu, ako sa prezentuješ. Na pohovore by mala vyjsť najavo tvoja osobnosť a rôzne mäkké zručnosti. Patrí medzi ne napríklad schopnosť tímovej práce, iniciatíva a zmysel pre zodpovednosť.

Aby si mal šancu získať svoju prvú prácu, musíš ukázať svoj potenciál. Keďže si pred prvým zamestnaním nemal veľa pracovných skúseností, tvoj osobný vzhľad je ešte dôležitejší.

Ako nájsť správnu prácu

Existuje veľa pracovných miest, takže nie je vždy ľahké si vybrať. Aby ste sa zorientovali vo svete práce, môžete si pred prvým zamestnaním položiť nasledujúce otázky:

  • Aký je hrubý náčrt tvojho vysnívaného povolania?
  • Aké témy a úlohy ťa zaujímajú?
  • Rád by si začal pracovať ihneď po dokončení školy/školenia?
  • Aké praktické skúsenosti by si rád získal?
  • Existujú alternatívy k priamemu začatiu kariéry?

Ak si sa zasekol alebo potrebuješ pomôcť so svojimi žiadosťami, existuje množstvo poradenských služieb a kontaktných miest, kde môžeš začať svoju kariéru. Napríklad mnohé univerzity a vysoké školy majú kariérne centrá, ktoré pomáhajú študentom pri výbere povolania. Často ponúkajú koučing na pracovné pohovory, veľtrhy práce a networkingové akcie.

Ak si už absolvoval stáž alebo študentskú prácu vo firme, môžeš osloviť svoje kontakty z tej doby. Určite majú sympatické ucho a môžu ti pomôcť.

Žena v kancelárii – Prvá práca

Stážista, stáž a pod.

Prax, študentská práca, stážista alebo dobrovoľnícka služba môžu byť dobrým otváračom dverí pre vstup do spoločnosti. Nemusí to byť vždy priamy vstup, pretože existujú rôzne alternatívy.

Ak ešte nevieš, akej profesii by si sa chcel neskôr venovať, stáže sú dobrou príležitosťou. Môžeš si vyskúšať rôzne sektory a pozície. Nemusíš sa hneď rozhodovať pre prácu a môžeš ju najskôr ochutnať. Povinná prax je často súčasťou študijného programu, ale môžeš ju absolvovať aj dobrovoľne.

Praktické skúsenosti môžeš získať aj ako pracujúci študent, čo ti neskôr zvýši šance získať prvé zamestnanie. Počas študentskej práce môžeš nadviazať cenné kontakty a dobre to následne vyzerá v životopise.

Ďalším tipom na začiatok kariéry je stáž alebo dobrovoľnícka služba. Trainee program je vstupná príležitosť, v ktorej môžeš pracovať v mnohých oddeleniach spoločnosti. Tento všestranný pohľad poskytuje rozhľad pre tvoju budúcu prácu. V závislosti od odvetvia a spoločnosti môže školiaci program trvať šesť mesiacov až dva roky.

Zatiaľ, čo stáže sú ponúkané takmer vo všetkých študijných odboroch, dobrovoľnícka služba je založená na mediálnom priemysle. Je to akýsi základný tréning pre prácu v redakciách na rozbeh kariéry v žurnalistike alebo vzťahoch s verejnosťou. Sú veľmi žiadané a stáž zvyčajne trvá dva roky.

6 tipov, ktoré vám ul'ahčia začiatok kariéry

Stále si po pár žiadostiach nenašiel prácu? To je celkom normálne - neboj sa. Zozbierali sme pre teba šesť tipov, aby ti vyšiel kariérny štart.

  1. Zviditeľni sa: Čo platí pre produkty, platí aj pre kariéru. Osobná značka je dôležitá pre vstup do kariéry a pomáha ti budovať network.
  2. Vzdelávaj sa: Ak ti práca nevyjde hneď, alebo dokonca v práci samotnej, môžeš získať ďalšiu kvalifikáciu.
  3. Pýtaj sa: Ak nevieš nájsť riešenie sám, opýtaj sa svojich kolegov. Spravidla ti vždy pomôžu.
  4. Získaj spätnú väzbu: Opýtaj sa svojho tímu otvorene, čo môžeš urobiť lepšie. Pretože na chybách sa človek učí.
  5. Buď pozorný: ...zaujatý a pozorný. Týmto spôsobom sa môžeš zoznámiť s nepísanými zákonmi tvojej novej práce.
  6. Rozvíjaj vzťahy: Využi svoju prvú prácu na vybudovanie networku. Vždy sa nájde čas na rozvíjanie tohto aspektu.

Aký je nástupný plat?

Mladí profesionáli zarábajú rôzne sumy v závislosti od odvetvia a veľkosti spoločnosti. V podstate na pozícii trainee zarobíš napríklad menej ako na pozícii priameho nástupu. Súvisí to s vyššou zodpovednosťou a menším vedením pri priamom vstupe.

Žena na schodisku – Kariérny štart

Priemerná mzda absolventov je podľa prieskumov 14 160 EUR v hrubom ročne. Samozrejme, vždy je možné vyjednať si plat, ak s ním nie si spokojný. So zamestnávateľom sa môžeš otvorene porozprávať o svojom plate a nemáš sa prečo báť o ňom hovoriť.

Poistenia, ktoré potrebuješ vo svojom prvom zamestnaní

Akonáhle si našiel svoju prvú prácu, je tu ešte niekoľko problémov, o ktoré sa musíš postarať. Patrí tam tvoje poistenie. Počas štúdia si poistený cez rodičov – mení sa to nástupom kariéry. Teraz sa musíš o svoje poistenie postarať sám.

Zdravotné a sociálne poistenie povinné poistenia. To znamená, že toto poistenie musia mať všetci ľudia žijúci na Slovensku. Zamestnanci sú zvyčajne poistení v zákonnom zdravotnom poistení. Štátnym zamestnancom sa, naopak, často oplatí súkromné ​​zdravotné poistenie.

Okrem zdravotného poistenia je dôležité poistenie zodpovednosti za škodu. Ak spôsobíš škodu niekomu inému – napríklad pri nehode na bicykli – môže ťa to inak vyjsť poriadne draho. Kryje tak škody na osobách ako aj škody na majetku.

V závislosti od tvojej súkromnej situácie môžu byť pri štarte kariéry užitočné aj iné poistenia. Ak máš vlastný byt, poistenie domácnosti sa oplatí! Poistenie domácnosti je však potrebné len vtedy, ak tvoje veci v domácnosti dosahujú relevantnú hodnotu – napríklad drahý nábytok či elektrospotrebiče. Drahý bicykel si môžeš poistiť aj poistením domácnosti. Môžeš sa tiež informovať o poistení pre prípad práceneschopnosti. Ak pre chorobu alebo úraz nebudeš môcť dlhodobo pracovať, bude ti vyplácaný dohodnutý dôchodok.

Hľadáš práve svoje prvé zamestnanie?

Tešíme sa na tvoju žiadosť – teraz keď už poznáš naše tipy.

Voľné miesta na OVB

podobné články

Silná žena sa pozerá do kamery - vyjednávanie o zvýšení platu

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Prvotné vyjednávanie o plate: Užitočné triky a tipy

Už nejaký čas ste vo svojej prvej skutočnej práci. Všetko ide super, len váš plat by mohol byť vyšší. Pred prvým pohovorom by ste však mali zvážiť niekoľko vecí. Aký plat si môžete vypýtať? Kedy je najlepší čas? Tu sa dozviete, čo by ste mali dodržiavať, aby ste dosiahli požadovaný plat.

Žena pracuje z domu na posteli

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Nové pracovisko: tipy na home office

Zo slnečného balkóna, pohodlne z gauča alebo pri perfektne vybavenom pracovnom stole - home office je možný na mnohých miestach v tvojom vlastnom príbytku. Práca sa stáva flexibilnejšou a najmä rodiny môžu lepšie zosúladiť súkromný život s prácou. Všetko, čo potrebuješ vedieť o práci z domu, nájdeš tu!