Prvé spoločné bývanie: Čo potrebujete vedieť

|

Pár na gauči sa sťahuje do spoločného bývania
Najdôležitejšie veci o spoločnom živote

Čas čítania: približne 5 minúty

  • Mnohé slovenské páry snívajú o spoločnom domove.
  • Keď sa presťahujete dohromady, nezdieľate iba byt, ale aj všetky náklady a výdavky.
  • Nový domov môže byť rýchlo drahý. Dôležitá je dobrá plánovanie, aby sa náklady udržali na nízkej úrovni.
  • Spoločný účet pomáha udržiavať prehľad o spoločných nákladoch. Poistenie tiež môže byť platné z neho.

Je to možno jedno z prvých veľkých dobrodružstiev pre páry - ich prvý spoločný byt. Nájsť ten správny byt už predstavuje výzvu. Ale skutočné vzrušenie prichádza s následným sťahovaním sa dohromady. Nábytok, dekorácie, domácnosť, financie a každodenný život. Všetko sa musí prediskutovať a vyjasniť. Preto sme pre teba zhrnuli najdôležitejšie fakty a tipy.

Prvý spoločný byt mení veľa vecí v partnerskom vzťahu. Konštantné cestovanie medzi bytmi končí a opäť sa spoznávate s partnerom z úplne iných strán.

Dnes je spoločné bývanie tiež populárne medzi pármi. Štúdia ElitePartner z roku 2021 to jasne ukazuje: zo všetkých párov, ktoré sú spolu jeden až tri roky, takmer 60 percent býva spolu. Viac ako polovica párov potom hľadá nový domov spolu.

Pred skutočným spoločným sťahovaním, sa však treba o veľa vecí postarať. Hľadanie bytu môže rýchlo trvať niekoľko mesiacov a stáť ťa to veľa nervov. Spolu s partnerom dôkladne porozmýšľajte, čo je pre vás obidvoch dôležité v byte. Určite potrebujete vaňu alebo balkón? Alebo je pre vás najdôležitejšia lokalita?

Výhody a nevýhody sťahovania sa do spoločného bývania

Avšak predtým, než sa s partnerom nasťahujete dohromady, mali by ste poznať výhody a nevýhody. Najdôležitejšie je, že sa chcete sťahovať dohromady z správnych dôvodov. Vaše rozhodnutie by nemalo byť o peniazoch... Pokiaľ ide o výhody spoločného bývania, patrí k nim

  • Väčší počet nábytku, keďže sa kombinujú dve domácnosti. Zvyčajne netreba kupovať veľa nového nábytku.
  • Náklady sa delia, ako napríklad nájom, elektrina alebo potraviny.
  • Problémy sa riešia spoločne: Každodenné problémy je možné riešiť spoločne a priamo.
  • Spoločné domáce práce: Varenie, nakupovanie alebo upratovanie sú niekedy únavné úlohy. Je často jednoduchšie a rýchlejšie ich robiť v dvojici - pokiaľ sa každý zapája.
  • Viac času spolu: Nie je nutné cestovať a máte viac času na plánovanie voľnočasových aktivít spolu alebo na to, aby ste sa navzájom videli.
Žena sa pozerá na usmievajúceho sa muža - Spoločné sťahovanie ako pár

Dôvody proti spoločnému bývaniu

Napriek výhodám existujú aj dôvody proti spoločnému bývaniu. Dôležitá je otvorená komunikácia a určitá tolerancia, aby sa dalo v dlhodobom horizonte vyriešiť prípadné nezhody.

  • Menej súkromia: Predtým ste mali svoje vlastné štyri steny, teraz nielenže zdieľate byt, ale aj svoj bežný život. No osobné ústupy, kompromisy môžu pomôcť.
  • Možné konflikty: Diskusie sú samozrejme normálne, ale kvôli rozdielnym potrebám alebo rutinám sa môžu vyskytnúť konflikty. Máte odlišné spôsoby čistenia alebo určitý poriadok vo vašej skrini? Silné rozdiely môžu ľahko viesť k hádkam.
  • Bežný život: Mať rovnaké denné rutiny nie je vždy zábava. Časom môže bežný život vzťah testovať.
  • Dvojitý nábytok: To, čo je výhodou na jednej strane, môže byť aj nevýhodou. Dva gauče alebo kuchyne nefungujú - jednej sa musíte nevyhnutne zbaviť. Buď sa dohodnite na kompromise alebo predajte všetko a nakúpte si nový nábytok.

Pred sťahovaním zvážte toto:

Aby ste po niekoľkých dňoch spoločného bývania neľutovali a neobjavili neznáme veci o vašom partnerovi, existujú niektoré veci, na ktoré si treba dať pozor. Pred veľkým krokom sťahovania sa dohromady vyskúšajte spoločné bývanie na skúšku.

Dlhšia dovolenka alebo celý týždeň v domácnosti druhej osoby vám umožnia otestovať vaše vzťahy. Takto sa môžete dozvedieť, či je spoločný bežný život uskutočniteľný a môže fungovať bez väčších povinností.

Určite by ste si mali predom jasne vyjasniť a diskutovať o svojich predstavách a želaniach ohľadom spoločného bývania. Toto vám pomôže vyhnúť sa nepríjemným diskusiám neskôr a budete presne vedieť, čo od seba očakávať. Okrem toho by ste mali pred sťahovaním zistiť, či chcete bývať v existujúcom byte alebo v úplne novom byte. Pri podpísaní nájomnej zmluvy by ste si tiež mali ujasniť, kto bude v nájomnej zmluve. Budú dvaja hlavní nájomníci alebo len jeden hlavný nájomník a jeden podnájomník?

Sťahovanie: znižovanie nákladov

Či už sa sťahujete na inú ulicu alebo do úplne iného mesta, presun ťa môže rýchlo vystresovať a byť nákladný. Je potrebné veľa vecí zorganizovať a pripraviť pred veľkým dňom. Ak však plánuješ vopred, môžeš efektívne znížiť náklady.

Jedným z najväčšíchnákladov je samotný presun. Najali ste si služby prepravnej spoločnosti, alebo ti stačí prenajať si dodávku a pár pomocníkov? Možno má niekto, koho poznáte, dodávku alebo príves. To ušetrí ešte viac peňazí.

Pred presťahovaním sa tiež oplatí úplne vyčistiť byt. Či už ide o nábytok, elektrické spotrebiče, ozdoby, riady alebo oblečenie - ak to vyčistíš dôkladne, môžeš to následne predať. Výhodou je aj to, že budeš musieť prepravovať oveľa menej vecí a zvýšiš si aj rozpočet.

Pár s papierovou krabicou sa spolu sťahuje

3 finančné tipy na spoločné sťahovanie

Presťahovanie sa je drahé, ale spoločné bývanie nemusí byť. Existuje niekoľko tipov týkajúcich sa spoločného bývania, ktoré tebe a tvojmu partnerovi môžu ušetriť nielen čas a nervy, ale najmä peniaze.

1. Porozprávajte sa o peniazoch

Určite je jedným z najdôležitejších bodov komunikácia. Otvorená komunikácia je dôležitá pre mnoho vecí, ale najmä v spoločnej domácnosti. S partnerom by ste mali vedieť hovoriť otvorene o téme peňazí, aby ste vyjasnili dôležité otázky. Je nájom delený na polovicu, alebo zarába jedna osoba výrazne viac? V takej situácii môže byť užitočné prispôsobiť nájom podľa mzdy. Dôverná a úprimná komunikácia je kľúčová.

2. Naplánujte si správne rozpočet

Keď sa dve domácnosti stanú jednou, je veľa vecí, ktoré treba zorganizovať. Spoločné fixné náklady, ako je elektrina, plyn alebo nájom, môžu byť rozdelené medzi nimi. Spoločný účet je dobrý spôsob, ako spravovať spoločné náklady. S týmto účtom môžu obaja disponovať spoločnými peniazmi a použiť ich na platby alebo prevody. To znamená, že už nemusíte vyvažovať spoločné náklady.

Naše odporúčanie:  Rozpočtová kniha ti poskytne lepší prehľad o mesačných príjmoch a výdavkoch.

3. Zrušte duplicitné zmluvy

Ak bývate spolu, samozrejme, budete zdieľať aj zmluvy a účty za elektrinu, plyn a internet. Predtým, než sa rozhodnete pre zmenu bydliska, mali by ste si preto vyjasniť, čo sa stane s vašimi existujúcimi zmluvami. Chcete si so sebou zobrať jeden z vašich existujúcich energetických a internetových zmlúv alebo si založiť novú zmluvu? Staré zmluvy by ste mali zrušiť včas. Zvyčajne ich môžete zrušiť niekoľko týždňov pred presťahovaním sa.

Poplatok za verejnoprávny rozhlas a televíziu sa platí na domácnosť. To znamená, že pre vaše nové bývanie potrebujete iba jeden príspevkový účet a platíte mesačné poplatky GEZ iba raz. S spoločným účtom môžete náklady jednoducho a prehľadne zdieľať.

podobné články

Pár plánuje spoločný bežný účet

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Spoločný účet: Kedy to má zmysel?

V partnerstve sa veľa zdieľa – najmä v spoločnom byte. Platí to však aj pri financiách? Kedy má zmysel mať spoločný účet? A čo by ste si mali uvedomiť? Ukážeme vám výhody a nevýhody a aké alternatívy existujú.

Mladá žena pri stole so smartfónom, notebookom a dokumentmi na vedenie knihy o rozpočte domácnosti

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Veďte si rozpočtovú knihu: Ako udržať prehľad o vašich financiách

V zhone každodenného života len málokto presne vie, aké sú jeho financie. Rozpočtová kniha vám pomôže sledovať vaše príjmy a výdavky. Dobrá vec je, že vedenie rozpočtovej knihy nie je vôbec ťažké. Nemusíte byť odborníkom na vedenie účtovníctva – keď už urobíte prvý krok, musíte v ňom len zotrvať.