Rastúce náklady na energie: Ako sa šetrí elektrina a peniaze

|

Žiarovka svieti a spotrebúva elektrickú energiu - Spotreba energie
Najdôležitejšie fakty o nákladoch na energiu

Čas čítania: približne 4 minúty

  • Ceny energie a náklady na elektrinu v Európe výrazne rastú. Ekonomické používanie znižuje spotrebu energie a zároveň šetrí peniaze a chráni životné prostredie.
  • Najväčšími žrútmi elektriny v domácnosti sú veľké spotrebiče. Nákup energeticky-úsporných elektrospotrebičov sa často z dlhodobého hľadiska oplatí.
  • S jednoduchými opatreniami môžeš správne vykurovať a znížiť vlastnú spotrebu energie.

Súčasná energetická kríza a neustále sa zvyšujúca inflácia v Európe spôsobujú výrazný rast cien – najmä cien energií. Aby si sa dobre pripravil na nadchádzajúce zimné mesiace, je niekoľko vecí, ktoré môžeš urobiť aj doma. Aj jednoduché opatrenia ti môžu pomôcť znížiť náklady na vykurovanie a ušetriť veľa energie. Tu nájdeš všetky tipy a spôsoby, ako môžeš znížiť náklady na energiu a spotrebu elektriny.

Najmä v dnešnej dobe existujú dobré dôvody, prečo šetriť energiou a spotrebovať ju uvedomelejšie. Konflikt na Ukrajine a s ním spojené vysoké ceny energií čoraz viac dostávajú do popredia otázku hospodárneho využívania fosílnych palív.

Rastúce náklady na energie v Európe

Rastúce energetické náklady a vysoká miera inflácie v Európe čoraz viac zaťažujú tvoju peňaženku. Preto má zmysel zvážiť, ako môžeš znížiť svoju súkromnú spotrebu energie. Samozrejme bez toho, aby si doma neustále mrzol. Praktickým vedľajším efektom je, že šetrné používanie zdrojov nielen dlhodobo chráni tvoju peňaženku, ale aj životné prostredie.

O koľko však stúpli súčasné ceny energií? Najviac sa to prejaví, ak ich porovnáme s cenami predchádzajúcich rokov. Napríklad podľa Európskeho štatistického úradu (EUROSTAT) sa priemerná cena elektriny pre domácnosti na území Slovenska v prvom polroku 2022 pohybuje na hranici 0,1497 eur/kWh. Pre porovnanie v prvej polovici 2021 to bolo 0,1390 eur/kWh a v druhej 0,1353 eur/kWh. Uvedené ceny sú bez daní a poplatkov.

Šetri energiu v domácnosti

Pri tak vysokých cenách energií, teda otázka neznie či, ale ako ušetriť energiu a peniaze v rámci vlastných štyroch stien. Ale to sa vždy ľahšie povie, ako urobí. Mal by si sa preto zamyslieť nad tým, kde presne elektrinu ušetriť a aký najväčší žrúti elektriny sú u teba doma. Elektrinu ušetríš napríklad pri umývaní, v kuchyni, s osvetlením alebo aj v domácej kancelárii.

Najvyššia spotreba elektriny je zapríčinená týmto

Najjednoduchší spôsob, ako zmerať spotrebu tvojich spotrebičov, je použiť elektromer alebo sa pozrieť na štítok energetickej účinnosti. Zábavné zariadenia, ako sú televízory a počítače, sa používajú takmer denne a spotrebúvajú zodpovedajúco veľké množstvo elektriny. Nákup energeticky-nenáročných elektrospotrebičov sa z dlhodobého hľadiska – aj napriek vyššej obstarávacej cene – oplatí, pretože ročná spotreba elektrickej energie je nižšia.

Žena dúma pred bankovkou – Šetri elektrinou

Veľké spotrebiče, ako sú chladničky, práčky a mrazničky, sú typickými žrútmi energie a spotrebúvajú značné množstvo elektriny. Ak máš veľký spotrebič, ktorý má už viac ako 10 až 15 rokov, môže dávať oveľa väčší zmysel kúpiť si nový. Z dlhodobého hľadiska môže byť užitočné siahnuť hlbšie do vrecka teraz a následne šetriť dlhodobo.

Jednoduché a správne vykurovanie

Jednoduché opatrenia sú všetko, čo potrebuješ na efektívne vykurovanie tvojho domova počas chladného obdobia. Týmto spôsobom môžeš znížiť náklady na vykurovanie, ušetriť energiu a zároveň udržať tvoje štyri steny v teple.

  • Pravidelne odvzdušňuj ohrievač: Ak je v tvojom ohrievači príliš veľa vzduchu, nemôže správne zohrievať. Ak ti buble ohrievač, mal by si ho odvzdušniť a prípadne doplniť vodou.
  • Utesnenie okien a dverí: Netesnosti ľahko zakryješ lepiacimi tesneniami. Stačí vlepiť medzi okno papierik – ak ho bez problémov vytiahneš, mal by si vymeniť tesnenie. Tým sa zníži množstvo studeného vzduchu vstupujúceho do miestnosti.
  • Vetraj miestnosť efektívne: dvakrát denne s oknom dokorán otvoreným a nie trvalo s vyklopeným oknom.
  • Správna izbová teplota: V obývačke by nemala byť viac ako 20 ºC, v spálni stačí aj len 16 až 18 ºC. Každý stupeň menej šetrí energiu a tým aj peniaze.

6 praktických typov na úsporu elektriny

Okrem nákupu nových energeticky efektívnych spotrebičov môžeš svojimi existujúcimi spotrebičmi ušetriť elektrickú energiu – ako v domácnosti, tak napríklad v domácej kancelárii. Máme pre teba šesť tipov, ako jednoducho znížiť náklady na energiu a elektrinu.

1. Šetri v kúpeľni

Sprchovanie je lepšie ako kúpanie, ale existuje aj niekoľko vecí, ktoré môžeš pri sprchovaní zvážiť. Energeticky úsporná sprchová hlavica spotrebuje menej horúcej vody ako bežná, a preto je šetrnejšia k tvojej peňaženke. Tiež skontroluj či tvoj prietokový ohrievač vody nie je nastavený príliš vysoko. Na bežné denné používanie sa považuje 39 ºC za dostatočných – teplotu si môžeš vyskúšať v sprche.

2. Správne používaj práčku

Oblečenie postačí prať pri teplote 30 ºC. Môžeš použiť aj tzv. Eko program, ak ním tvoja práčka disponuje. Zvyčajne to trvá dlhšie, ale celkovo spotrebuje menej elektriny a vody.

Dievča pred práčkou – zníž náklady na energiu

3. Prispôsob chladničku

Uisti sa, že tvoje veľké spotrebiče sú udržiavané pri správnej teplote. Pre chladničku stačí teplota 7 ºC a pre mrazničku je optimálna teplota mínus 18 ºC. Pravidelne odmrazuj aj zamrznuté rohy v mraziacom priestore – spotrebujú veľa energie.

4. Mysli ekonomicky v kuchyni

Tak jednoduché a pritom tak efektívne: Pri varení vždy používaj pokrievku. To ti ušetrí čas a peniaze. Môžeš tiež jednoducho ohriať vodu v kanvici namiesto hrnca. Je to oveľa rýchlejšie a spotrebuje to menej elektriny.

5. Pamätaj pri práci z domu

Používaj radšej notebook ako stolný počítač a nabíjačky odpoj priamo zo zásuvky, keď ich už nepotrebuješ – často ide o tajné zdroje energie. Keď odídeš od stola, počítač môžeš prepnúť do režimu úspory energie alebo režimu hibernácie.

6. Vyhni sa pohotovostnému režimu

V pohotovostnom režime nie sú elektrické spotrebiče úplne odpojené od siete, čo znamená, že spotrebúvajú elektrickú energiu, aj keď sú vypnuté. S viacnásobnou zásuvkou však môžeš televízor alebo Wi-Fi router cez noc úplne vypnúť a znížiť si náklady na elektrinu.

Chceš vedieť, koľko môžeš ušetriť?

Tvoj finančný poradca ti pomôže získať dobrý prehľad o tvojej finančnej situácii a ukáže ti, ako môžeš, čo najlepšie ušetriť.

 

podobné články

Mladá žena pri stole so smartfónom, notebookom a dokumentmi na vedenie knihy o rozpočte domácnosti

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Veďte si rozpočtovú knihu: Ako udržať prehľad o vašich financiách

V zhone každodenného života len málokto presne vie, aké sú jeho financie. Rozpočtová kniha vám pomôže sledovať vaše príjmy a výdavky. Dobrá vec je, že vedenie rozpočtovej knihy nie je vôbec ťažké. Nemusíte byť odborníkom na vedenie účtovníctva – keď už urobíte prvý krok, musíte v ňom len zotrvať.

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Na jeseň hrozí viac úrazov či krádeží. Radíme, ako sa chrániť pred týmito rizikami

S nástupom jesene a najmä zimy sa nielen skracujú dni, ale tiež zhoršujú napríklad podmienky na cestách. V tejto téme sa Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko, pozrel na riziká, ktoré v najbližších mesiacoch vo vyššej miere hrozia ľuďom na Slovensku. Zároveň v téme radí, ako sa pred spomínanými rizikami chrániť. S nástupom jesene a najmä zimy sa nielen skracujú dni, ale tiež zhoršujú napríklad podmienky na cestách.