Spoločný účet: Kedy to má zmysel?

|

Pár plánuje spoločný bežný účet
Najdôležitejšie fakty o spoločných účtoch

Čas čítania: približne 5 minúty

  • Spoločným účtom si manželia alebo partneri delia svoje mesačné výdavky , pričom majú spoločný bežný účet.
  • Skôr ako sa rozhodnete pre spoločný účet, mali by ste si starostlivo zvážiť klady a zápory.
  • Rozumnou alternatívou môže byť tzv. Model troch účtov. Každá osoba má okrem spoločného účtu aj svoj bežný účet.

V partnerstve sa veľa zdieľa – najmä v spoločnom byte. Platí to však aj pri financiách? Kedy má zmysel mať spoločný účet? A čo by ste si mali uvedomiť? Ukážeme vám výhody a nevýhody a aké alternatívy existujú.

Bežný každodenný život sa môže rýchlo stať stresujúcim. Zosúladiť prácu, rodinu, priateľstvá a záľuby je často poriadna výzva. Niet divu, že sa večer nechcete s partnerom baviť o peniazoch. Ale najmä ak zdieľate nájomné a fixné náklady, neexistuje spôsob, ako to obísť. Spoločný účet vám poskytne lepší prehľad a ušetrí vám aj diskusie.

Čo predstavuje spoločný účet v banke?

Spoločný alebo rodinný účet vlastne nie je nič iné ako bežný účet s minimálne dvomi majiteľmi účtu. Nezáleží na tom, či žijete v partnerskom zväzku, v manželstve alebo žijete v spoločnom byte. Každá osoba má prístup k účtu a môže disponovať s kreditným zostatkom. Spoločné výdavky – ako nájomné, elektrina, poistenie, strava či dovolenka – platia obaja.

Uvažujete  o založení spoločného účtu? Nie ste v tom sám. Podľa zahraničnej štúdie Goldmedia GmbH Strategy Consulting z roku 2016 má u západných susedov v Nemecku spoločný účet 49 percent 30 až 49-ročných ľudí. Spoločný účet však zdieľa len 30 percent 18- až 29-ročných.

Žena a muž stojaci v kuchyni sa smejú - spoločný účet

Výhody a nevýhody spoločných účtov

Mnoho ľudí premýšľa o spoločnom účte predtým, ako sa spolu nasťahujú. Jeden účet je predsa jednoduchší ako dva. Ukážeme vám, aké benefity a prípadné negatíva, prinášajú rodinné účty.

Primárne výhody pre spoločné účty:

  1. Jednoduchá organizácia: Všetky spoločné a bežné výdavky sú prehľadne zoradené cez spoločný bežný účet v banke. Už nemusíte deliť alebo vyrovnávať spoločné náklady.
  2. Spoločné poistenia: Spoločná domácnosť zdieľa aj poistenie, ako je poistenie domácnosti alebo poistenie zodpovednosti za škodu. So spoločným účtom ich môžete ľahšie sledovať.
  3. Ochrana proti prečerpaniu: Najmä v prípade bežného účtu, kde musia súhlasiť všetky osoby, je daná ochrana proti prečerpaniu.

Spoločný účet v banke šetrí párom nielen čas, ale je aj prehľadnejší, transparentnejší a tým aj spravodlivejší – má však aj svoje tienisté stránky. Nevýhody by sa preto mali zvážiť a prediskutovať pred otvorením účtu.

Hlavné nevýhody pre spoločné účty zahŕňajú:

1. Prečerpanie účtu: Na spoločnom účte bez vzájomného súhlasu môže jedna osoba v najhoršom prípade úplne prečerpať účet. Všetci majitelia účtov sú potom zodpovední za všetky vzniknuté dlhy.

2. Úplná transparentnosť: Skutočnosť, že všetky príjmy a výdavky sú viditeľné pre každého, môže byť pre niektorých ľudí nevyhovujúce. Rozhodujúca je tu vzájomná dôvera a jasná komunikácia.

Pár sediaci v kaviarni - spoločný účet

3. Pozor na darovaciu daň: Ak človek zaplatí na účet vysokú sumu alebo má výrazne vyšší plat, daňový úrad to môže považovať za dar. V takom prípade môže byť potrebné zaplatiť daň z darovania.

4. Problémy s rozchodom alebo rozvodom: Ak to nebolo vopred písomne ​​vysporiadané, spoločný účet sa v prípade rozvodu rozdelí rovným dielom. Rýchlo sa to však môže skomplikovať, ak už jedna osoba vyprázdnila účet.

Ako zorganizovať spoločné financie?

Teraz, keď poznáte možné možnosti rodinného účtu a výhody a nevýhody, mali by ste sa bližšie pozrieť na podmienky. Zamyslite sa nad tým, čo je pre vás a vášho partnera dôležité. Rozhoduje výhodné alebo bezplatné vedenie spoločného účtu, konkrétna banka alebo skôr pobočky v okolí? Keď si ujasníte najdôležitejšie body, môžete si založiť bežný spoločný účet.

Následky v prípade ukončenia alebo smrti

Ak uvažujete o zrušení spoločného účtu, je potrebné zvážiť niekoľko vecí. V závislosti od toho, kde je účet vedený je možné, že v niektorých prípadoch musia všetci majitelia účtu so zrušením súhlasiť a podpísať ho. Výnimkou je, ak jeden človek zomrie. V tejto situácii osoby oprávnené dediť zvyčajne zdedia časť zostatku. Môže sa stať, že dostanú polovicu peňazí, aj keď jeden človek zaplatil viac. Preto je vhodné si vopred písomne ​​zaznamenať, kto má koľko podielov zo spoločných peňazí – najmä ak nie všetci platia rovnakou sumou.

Model 3 účtov ako optimálne riešenie?

Spoločný účet v banke nie je vhodný pre každý pár. Alternatívou môže byť model troch účtov. Ale čo sa tým myslí? Na rozdiel od spoločného účtu má každá osoba okrem spoločného účtu aj samostatný bežný účet. Spoločné výdavky sa uhrádzajú cez spoločný účet a príjmy, vlastné starobné či iné výdavky sa riešia cez príslušný individuálny účet.

Aj tu sa môžete s partnermi flexibilne zorganizovať. Delí sa individuálny príjem medzi spoločný účet rovným dielom – aj keď jedna osoba zarába viac – alebo sa delí pomerne? Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete, model je rozumný a transparentný spôsob, ako spravovať spoločné aj vlastné financie.

podobné články

Mladá žena na skútri - cestovanie s batohom

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Cestovanie s batohom, ale poriadne! Čo potrebujete v zahraničí

Cestovanie s batohom po celom svete je dlho očakávaným snom najmä mladých ľudí. Spoznávanie nových krajín, kultúr a miest nezávisle a s ľahkou batožinou, takéto cestovanie zosobňuje dobrodružstvo a sloboda v jednom. Aby vaša cesta prebehla podľa plánu, je dôležité zorganizovať ju v dostatočnom predstihu. Zistit, ako môžete najlepšie financovať svoju cestu a byť skutočne pripravený turista.

Pár na gauči sa sťahuje do spoločného bývania

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Prvé spoločné bývanie: Čo potrebujete vedieť

Je to možno jedno z prvých veľkých dobrodružstiev pre páry - ich prvý spoločný byt. Nájsť ten správny byt už predstavuje výzvu. Ale skutočné vzrušenie prichádza s následným sťahovaním sa dohromady. Nábytok, dekorácie, domácnosť, financie a každodenný život. Všetko sa musí prediskutovať a vyjasniť. Preto sme pre teba zhrnuli najdôležitejšie fakty a tipy.