Cestovanie s batohom, ale poriadne! Čo potrebujete v zahraničí

|

Mladá žena na skútri - cestovanie s batohom
Najdôležitejšie fakty o cestovaní s batohom
  • Precízna príprava je základom pre vaše cestovanie s batohom.
  • Špeciálne mladí ľudia majú dostatok času na dlhší výlet, ale aj s obmedzeným časom, môžete zažiť zaujímavé výlety.
  • Azíjský a americký kontinent predstavujú populárne cestovné destinácie. Cestovanie s batohom v Európe môže byť udržateľnou alternatívou.
  • Jednoduché triky a tipy vám môžu pomôcť ušetriť peniaze a zvýšiť váš cestovný rozpočet pred cestou aj počas nej.
  • Bezpečnosť na prvom mieste. Preto by ste sa nemali zaobísť bez správneho poistného krytia, akým je napríklad medzinárodné zdravotné poistenie.

Cestovanie s batohom po celom svete je dlho očakávaným snom najmä mladých ľudí. Spoznávanie nových krajín, kultúr a miest nezávisle a s ľahkou batožinou, takéto cestovanie zosobňuje dobrodružstvo a sloboda v jednom. Aby vaša cesta prebehla podľa plánu, je dôležité zorganizovať ju v dostatočnom predstihu. Zistit, ako môžete najlepšie financovať svoju cestu a byť skutočne pripravený turista.

V dnešnej dobe je nespočetne veľa možností na batôžkovanie. Či už organizované zájazdy, skupinové výlety alebo sólo výlety bez pevnej spiatočnej letenky – výber je takmer neobmedzený. Batoženie je o jednej veci: uniknúť z každodenného života a nechať sa unášať. A je to relatívne lacné. Dôležitá je správna príprava. Nechcete, predsa vyjsť z rozpočtu uprostred thajskej džungle. Pred vašou veľkou cestou by ste si mali dobre premyslieť správny čas a svoj rozpočet. Kedy je však na to najlepší čas?

Nájdite si dostatok času

Samozrejme, batoh môžete mať len na dva-tri týždne. Ak, ale chcete cestovať na niekoľko týždňov či dokonca mesiacov, musíte si naplánovať dostatok času. To je presne dôvod, prečo je medzi mladými ľuďmi obľúbené takéto cestovanie. Backpacking je perfektný spôsob, ako preklenúť medzeru do nasledujúceho semestra. Dva časové body sú obzvlášť vhodné, aby sa z vás stal takýto turista s batohom:

Prestávkový rok

Či už ste medzi školou a univerzitou alebo chcete znovu objaviť svet pred prvým skutočným zamestnaním, prestávkový rok je ideálny na dlhšie výlety.

Semestrálna prestávka

Študenti majú väčšinou semestrálnu prestávku v trvaní niekoľkých týždňov či dokonca mesiacov. Mnohí využívajú voľno od prednášok, ak nie sú skúšky, na prácu alebo cestovanie.

Najpopulárnejšie krajiny na vycestovanie s batohom

Keď viete, koľko máte času, začína sa hľadanie tej správnej destinácie. V súčasnosti je tu obrovský výber krajín, v ktorých sa backpackery pohybujú. Chcete precestovať len jednu krajinu, celý kontinent alebo možno aj svetové turné? Rozhodujúcimi faktormi sú samozrejme čas cesty a rozpočet. Existujú však niektoré krajiny alebo kontinenty, ktoré sú obzvlášť obľúbené u batôžkárov. Ide napríklad o:

  • V Ázii: Thajsko, Kambodža, Vietnam, Laos a Indonézia
  • V Oceánii: Austrália a Nový Zéland
  • V Amerike: USA, Kanada, Kostarika, Guatemala, Peru a Bolívia
  • V Európe: Španielsko, Taliansko, Slovinsko a Chorvátsko

Krajiny juhovýchodnej Ázie sú obzvlášť vhodné na úplne prvý výlet s batohom. Zvyčajne sú nielen lacné, ale majú aj optimálnu infraštruktúru pre batôžkárov.

Aj Európa sa však stala obľúbenou cestovateľskou destináciou. Môžete sa vyhnúť dlhej a drahej ceste lietadlom a namiesto toho cestovať udržateľnejšie vlakom alebo autobusom.

Financovanie výletu s batohom

Či už plánujete štvortýždňovú cestu po východnej Európe alebo polročnú cestu okolo sveta – musíte si cestu a svoj život tam nejakým spôsobom financovať. Cesty s batohom by mali byť predovšetkým jedno: Lacné. Aby ste, čo najlepšie využili svoj čas a rozpočet, dôležitá je dobrá príprava a plánovanie. Pred veľkým dobrodružstvom by ste preto mali zhruba poznať svoj rozpočet. Aký je však najlepší spôsob, ako to urobiť?

Stanovte si cestovný rozpočet

Najprv musíte vedieť, koľko približne bude vaša cesta stáť. Najlepšie je rozdeliť si náklady do kategórií. Zahrňte do svojho rozpočtu jednorazové výdavky, ako sú lety alebo špeciálne aktivity ako aj denné náklady. Ide napríklad o vaše priemerné náklady na ubytovanie, dopravu a stravu a nápoje na mieste. Ak vynásobíte denné výdavky počtom dní a pripočítate fixné náklady vašej cesty, máte hrubý rozpočet.

Osoba-pozera-do-dialky-pocas-turistiky-backpacking

Náš tip: Najlepšie je pridať 10 až 15 percent k denným nákladom ako “vatu”. Takto sa lepšie pripravíte na nečakane vysoké náklady a môžete cestovať s čistým svedomím.

Ušetrite peniaze s jednoduchými trikmi

Vypočítali ste si cestovný rozpočet a chcete ušetriť nejaké peniaze na výlet s batohom? Pomocou niekoľkých jednoduchých trikov môžete ušetriť peniaze pred prvým výletom s batohom a súčasne šetriť aj počas neho. Ak začnete niekoľko mesiacov pred cestou, môžete si počas toho odložiť nejaké peniaze.

Jednoduchým trikom, ako znížiť svoje náklady v každodennom živote, je viesť rozpočtovú knihu. Pomocou rozpočtovej knihy môžete zaznamenávať svoje mesačné výdavky a príjmy. Získate tak nielen lepší prehľad o svojich financiách, ale tiež pomôžete nájsť potenciálne úspory. Zbytočné výdavky, ako je každodenná kávička na ceste do práce alebo nevyužité členstvá, sú ľahšie rozpoznateľné a dá sa im vyhnúť. Tieto malé zmeny sa časom sčítajú a v konečnom dôsledku môžete ušetriť veľa peňazí.

Ak si cestu naplánujete mimo sezóny, môžete získať oveľa lacnejšie letenky a ubytovanie. Ak máte veľa času a chcete ušetriť ešte viac peňazí, možno by stála za zváženie pozemná doprava. Najmä v Južnej Amerike či Ázii je často lacnejšie cestovať autobusom alebo vlakom ako lietadlom. Vaša cesta bude trvať dlhšie, no o to bude dobrodružnejšia.

Doplňte cestovný fond

Rozpočet na cestu si môžete zvýšiť nielen pred cestou, ale aj na ceste. Ako to môžeš robiť? Work and Travel je jednou z možností. Cestujete a zároveň pracujete v zahraničí. Pravidelne skáčete z jednej práce do druhej a zároveň spoznávate nové miesta. Mnohé krajiny ponúkajú špeciálne víza, ktoré vám uľahčia prácu a zarábanie peňazí na mieste. Prípadne si môžete na čas prenajať izbu či byt doma a finančne sa odbremeniť. Na to však potrebujete povolenie od prenajímateľa alebo prenajímateľky.

Žena sedí na lodi - cestovanie do zahraničia

Správna príprava

V závislosti od vašej destinácie si možno budete musieť na cestu pripraviť niekoľko vecí. Je nevyhnutné, aby ste si včas skontrolovali správne cestovné doklady a povolenia na vstup. Na cestovanie v rámci (väčšiny) Európy vám postačí občiansky preukaz. Ak však chcete cestovať ďalej, budete potrebovať aktuálny a platný pas. Ak ho ešte nemáte, je najlepšie nechať nejaký čas na proces podávania žiadosti, aby ste sa vyhli zbytočnému časovému tlaku a stresu. V závislosti od krajiny, do ktorej chcete cestovať, možno budete potrebovať aj víza. O to by ste mali požiadať aj včas, aby pri vstupe do krajiny všetko fungovalo.

Správne cestovné poistenie

Či už cestujete po Európe alebo na druhom konci sveta v Austrálii, vždy sa vám môže niečo stať. Preto je dôležité mať ako turista v zálohe správne poistenie. S týmito tromi poisteniami budete v bezpečí na svoj prvý výlet s batohom:

1. Medzinárodné zdravotné poistenie

Je to nevyhnutné pre vašu cestu. Či už ide o nehodu s vaším skútrom, otravu jedlom alebo náhlu bolesť zubov – so zdravotným poistením dostanete zdravotnú starostlivosť v prípade choroby a v najhoršom prípade aj prevoz späť do vašej krajiny. Pri výbere poistky dbajte na to, aby ste si vybrali takú bez spoluúčasti. To vás ochráni pred skrytými nákladmi v prípade poistnej udalosti. Ak máte zdravotné poistenie so spoluúčasťou, budete si musieť časť liečebných nákladov hradiť sami.

Na kratšie cesty v rámci Európy zvyčajne postačuje vaše slovenské zdravotné poistenie. Existujú však aj obmedzenia a špeciálne pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať.

2. Cestovné poistenie za škodu

S cestovným poistením zodpovednosti ste chránení aj pred finančnými následkami ujmy na zdraví, škodou na majetku či finančnými stratami v zahraničí. Ak na cestách poškodíte drahú kameru alebo stratíte kľúče od ubytovania, môžu rýchlo vzniknúť vysoké náklady. Celosvetové poistenie je užitočné najmä pri dlhších cestách a chráni vás pred finančnými následkami. Niektoré súkromné ​​poistenia zodpovednosti platia aj v zahraničí, preto by ste si pred cestou mali skontrolovať svoje existujúce poistenie.

3. Poistenie batožiny

Poistenie batožiny nemusí byť v porovnaní s ostatnými poisteniami to najdôležitejšie, no stále ide o rozumné poistenie. Najmä ak máte so sebou drahý smartfón alebo dobrý fotoaparát, poistenie sa oplatí. V závislosti od poistenia batožiny však nie sú kryté všetky škody – preto sa o tom vopred informujte alebo si nechajte poradiť od našich finančných expertov.

Správna kreditka

Kreditnú kartu potrebujete, aby ste mohli jednoducho platiť svoje výdavky v zahraničí – nechcete, predsa cestovať s obrovskými sumami v hotovosti. Pomocou kreditnej karty môžete vyberať hotovosť v miestnej mene, rezervovať letenky, hotely alebo zájazdy a platiť bezhotovostne. V núdzi môžete využiť aj úverový rámec, ak musíte zaplatiť nečakane vyššie sumy. Väčšina kreditných kariet obsahuje aj cestovné poistenie, ktoré vás kryje do zahraničia – aj keď sa podmienky a poistné sumy značne líšia.

podobné články

Pár plánuje spoločný bežný účet

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Spoločný účet: Kedy to má zmysel?

V partnerstve sa veľa zdieľa – najmä v spoločnom byte. Platí to však aj pri financiách? Kedy má zmysel mať spoločný účet? A čo by ste si mali uvedomiť? Ukážeme vám výhody a nevýhody a aké alternatívy existujú.

Silná žena sa pozerá do kamery - vyjednávanie o zvýšení platu

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Prvotné vyjednávanie o plate: Užitočné triky a tipy

Už nejaký čas ste vo svojej prvej skutočnej práci. Všetko ide super, len váš plat by mohol byť vyšší. Pred prvým pohovorom by ste však mali zvážiť niekoľko vecí. Aký plat si môžete vypýtať? Kedy je najlepší čas? Tu sa dozviete, čo by ste mali dodržiavať, aby ste dosiahli požadovaný plat.