Prvotné vyjednávanie o plate: Užitočné triky a tipy

|

Silná žena sa pozerá do kamery - vyjednávanie o zvýšení platu
Vyjednávanie o plate: najdôležitejšie fakty

Čas čítania: približne 4 minúty

  • Muži žiadajú zvýšenie platu v priemere častejšie ako ženy a do rokovaní idú sebavedomejšie.
  • V priemere môžete očakávať zvýšenie platu o tri až desať percent.
  • Správne načasovanie a presná príprava sú kľúčové pre úspešné vyjednávanie.
  • Ak poznáš svoju trhovú hodnotu a využiješ cielené psychologické tipy, vytúženú mzdu získaš ľahšie.

Už nejaký čas ste vo svojej prvej skutočnej práci. Všetko ide super, len váš plat by mohol byť vyšší. Pred prvým pohovorom by ste však mal zvážiť niekoľko vecí. Aký plat si môžete vypýtať? Kedy je najlepší čas? Tu sa dozviete, čo by ste mali dodržiavať, aby ste dosiahli požadovaný plat.

Požiadať o vyšší plat nie je vždy jednoduché. Najmä pre ženy je to veľká výzva. Štúdia Glassdoor z roku 2022 to objasňuje. Ženy idú do vyjednávania o menej sebavedomo ako muži. O zvýšenie platu žiada v priemere 45 percent mužov – u žien je to len 35 percent. Táto „medzera dôvery“ znamená, že je menej pravdepodobné, že ženy dostanú plat, ktorý si v skutočnosti pýtajú. Jedno je však isté: mnohí chcú zvýšenie platu. Otázkou je, ako ho získate?

Vyjednávanie o plate: Kedy a koľko?

V závislosti od veľkosti firmy, odvetvia, ako dlho vo firme pôsobíte a od odborných skúseností sa väčšinou dostanete medzi tri až desať percent. Ak zmeníte prácu, môžeš od nového zamestnávateľa žiadať ešte viac. Najmä ak máte pocit, že je po niekom ako vy dopyt, zvyčajne môžete očakávať platový nárast až 20 percent.

Správny čas na pohovor je rozhodujúci. Vhodným obdobím je napríklad koniec skúšobnej doby, zmena zmluvy alebo keď získate väčšiu zodpovednosť. Vhodnou príležitosťou je však aj povýšenie v rámci firmy. Jar je obzvlášť vhodný čas na prvé vyjednávanie o plate. V tomto čase sú už ciele spoločnosti na rok zvyčajne stanovené a váš manažér vie, koľko rozpočtu zostáva.

Mladý muž sa smeje sebavedomo - vyjednávanie o plate príprava

Náš tip: Namiesto toho, aby ste hovoril o zvýšení platu, môžete požiadať aj o úpravu platu. Úprava znie oveľa pozitívnejšie ako požiadavka. Prečo to teda nevyskúšať?

Zistite svoju trhovú hodnotu

Pred vyjednávaním o svojom plate by ste mali poznať vlastnú trhovú hodnotu. Pre mnohých zamestnancov je to ťažké, ale nemusí to tak byť. Ak poznáte svoju hodnotu, môžete ísť na stretnutie s väčšou dôverou a požadovať viac. Ako však zistíte svoju cenu? Prvým krokom je porovnanie priemerných platov za vašu prácu na pracovných tabuliach. Pomôcť však môžu aj pracovné inzeráty. Niekedy tam nájdete hrubé platové rozpätia.

Najdôležitejšie sú však vaše osobné schopnosti a kariéra. Faktory ako tvoje vzdelanie, ďalšie vzdelávanie, odborná prax alebo predchádzajúce úspechy výrazne zvyšujú vašu trhovú hodnotu.

Ako sa pripraviť na vyjednávanie o plate

S ohľadom na vašu trhovú hodnotu už máte najdôležitejší základ pre pohovor. Zapíšte si svoje argumenty a dobre si premyslite, čo ste v minulosti dokázali pre firmu dosiahnuť. V samotnom rozhovore je najlepšie uviesť najsilnejší argument úplne na konci. Týmto spôsobom zostane dlhšie v pamäti tvojho anketára a zanechá trvalý dojem.

6 psychologických trikov a tipov, ako požiadať o zvýšenie platu

Okrem svojich vierohodných a zmysluplných argumentov môžete pri vyjednávaní použiť aj pár jednoduchých trikov. Existuje niekoľko psychologických a rétorických trikov, ktoré vám môžu pomôcť zvýšiť šance na získanie požadovaného platu.

  • Hovorte ako prvý: Ak hneď na začiatku uvediete želaný plat, budete pôsobiť sebavedomejšie. Okrem toho suma často slúži ako referenčná hodnota pre zvyšok rozhovoru.
  • Uveďte nepárne číslo: Nepárne číslo dáva vášmu šéfovi pocit, že ste myslel na svoj vysnívaný plat. Vždy uveďte požadovanú hrubú ročnú mzdu.
  • Buďte sebavedomý: Vyhni sa konjunktívom a slabým frázam, ako napríklad „mohol by som, urobil by som alebo mal by som“. Namiesto toho hovorte v jasných a expresívnych vetách.
Sebavedomá žena - úspešné vyjednávanie o plate
  • Nebojte sa nepríjemného ticha: Najmä pri rokovaniach sa môže stať, že všetci mlčia. V tejto situácii by ste sa nemali tak ľahko poddávať, ale chvíľu ticho vydržte. To svedčí o vašom odhodlaní a sebavedomí. Ale ani tu to nepreháňajte.
  • Buďte otvorený kompromisom: Zostaňte flexibilný a vyhovejte svojmu nadriadenému. Okrem mzdy môžete získať aj ďalšie benefity, alebo ďalšie vzdelávanie.
  • Nikdy neprijmite prvú ponuku: Nemali by ste prijať prvú ponuku. Prečo? Pretože to nikdy nebude najlepšia ponuka. Ak ju namiesto toho použijete ako bod odrazu, vytvoríte viac priestoru na pohyb nahor.

Typické chyby, ktorým sa vyhnúť

Samozrejme, sú aj veci, ktoré môžete urobiť nesprávne. Najmä pokiaľ ide o vaše prvé vyjednávanie o plate, nervozita je prirodzene vysoká. Ak sa však vyhnete týmto piatim chybám, bude vaše ďalšie vyjednávanie o plate určite úspešné.

1. Nebyť správne pripravený

Ak sa pustíte do rozhovoru bez hodnoverných argumentov, len ťažko zdôvodníte svoj nový plat. Namiesto toho hľadajte argumenty, ktoré podporujú váš výkon a schopnosti. Osobná zodpovednosť, nové oblasti zodpovednosti alebo napríklad úspešne ukončené projekty sú dobrým základom.

2. Použitie nesprávnych argumentov

Pre vašeho nadriadeného je dôležitý predovšetkým jeden argument: čím prispievate k úspechu spoločnosti. Osobné alebo finančné problémy nemusia nevyhnutne odôvodňovať vašu žiadosť o vyšší plat. Sústreďte sa preto na podložené argumenty.

3. Podhodnocovanie samého seba

Je úplne normálne byť pred stretnutím nervózny. Ak však poznáte svoju trhovú hodnotu, môžete si odôvodniť vyšší plat.

4. Zvolenie nesprávneho momentu

Načasovanie je všetko. Firemné večierky, interné krízy či rýchly rozhovor pred kávovarom nie sú ideálne momenty. Správny moment môže znamenať rozdiel medzi úspechom a neúspechom.

5. Nemať konkrétne platové očakávania

Predtým, ako začnete vyjednávanie o plate, premýšľajte o tom, aký je váš vysnívaný plat. Bez konkrétneho čísla bude mať váš manažér vlastný návrh. Lenže ten často nezodpovedá vašim vlastným predstavám. Majte preto vždy na mysli konkrétny cieľ a najprv uveď svoju predstavu.

podobné články

Mladá žena na skútri - cestovanie s batohom

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Cestovanie s batohom, ale poriadne! Čo potrebujete v zahraničí

Cestovanie s batohom po celom svete je dlho očakávaným snom najmä mladých ľudí. Spoznávanie nových krajín, kultúr a miest nezávisle a s ľahkou batožinou, takéto cestovanie zosobňuje dobrodružstvo a sloboda v jednom. Aby vaša cesta prebehla podľa plánu, je dôležité zorganizovať ju v dostatočnom predstihu. Zistit, ako môžete najlepšie financovať svoju cestu a byť skutočne pripravený turista.

Zábava na tímovom meetingu – Kariérny začiatok

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Prvá práca – Čo musíš zvážiť pri začatí kariéry?

Si stále na úplnom začiatku svojej kariéry a chceš začať svoju prvú prácu? V tejto situácii majú užitočné rady na rozbehnutie kariéry cenu zlata. Zhrnuli sme pre teba to najdôležitejšie na tému prihlášky, plat, poistenie a podobne.