Skupina mladých ľudí v rozhovore - Blog OVB
Všetko o tvojich financiách

Náš blog

Tu sa dozviete všetko o financiách, dôchodkoch, poistení a kariére. Dáme vám užitočné tipy pre váš každodenný život, povieme vám o novinkách z finančného sveta a poskytneme pohľady do zákulisia OVB.

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Kúpiť teraz byt alebo počkať? Odpoveď sa líši podľa toho, či ide o vlastné bývanie alebo investíciu.

Od ekonomickej krízy sprevádzajúcej pandémiu mnohí ľudia očakávali pokles cien bývania, a preto s kúpou bytu čakali. Nižšie ceny sa za 12 mesiacov od vyhlásenia mimoriadneho stavu nedostavili. Práve naopak, v roku 2020 ceny bývania rekordne rástli o takmer dvanásť percent. Ľudia sa preto logicky pýtajú, či ísť do kúpy bývania alebo ešte počkať.  Odpoveď na túto otázku sa výrazne líši podľa osobnej situácie a motivácie ku kúpe. V tomto článku sme sa na tému pozreli bližšie.

Práca popri štúdiu: Všetko o práci pre študentov

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Práca popri štúdiu: Všetko, čo musíš vedieť o práci pre študentov

V čase rastúcich cien bývania a životných nákladov je financovanie štúdia čoraz náročnejšie. Mnohí študenti ani zďaleka nedokážu pokryť všetky náklady, a to ani s finančnou podporou. Riešením situácie je práca popri štúdiu. Prečo sa to oplatí hneď dvojnásobne a na čo všetko si musíš dať pozor, keď popri štúdiu chodíš aj do práce?

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Ako naučiť deti hospodáriť s peniazmi

S financiami sa všetci stretávame každý deň a naše hospodárenie s nimi má významný vplyv na náš život. Práve preto je dôležité učiť sa im porozumieť v každom veku, ale mimoriadne dôležité je vštepiť správne finančné návyky deťom. Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik má sám doma dve dievčatká vo veku 10 a 6 rokov. V podcaste Osobné financie sa podelil o praktické rady, ako naučiť deti hospodáriť s peniazmi.

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Kde sa vyrábajú peniažky? 7 rád, ako deti finančne vzdelávať doma.

Deti sú prirodzene zvedavé tvory a „peniažky“ priťahujú ich pozornosť už od ranného veku. To sú ideálne podmienky, aby im rodičia už odmalička vštepovali tie správne finančné návyky. „Vytvorenie správnych finančných návykov zvyčajne trvá zopár rokov a je ľahšie ich nadobudnúť v mladom veku. Je preto dobré učiť deti finančnej gramotnosti už v detstve,“ radí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. Začať s finančným vzdelávaním až pri tínedžeroch alebo dokonca v dospelosti sa totiž ukazuje ako jednoznačne príliš neskoro.

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Finančná istota stojí na troch pilieroch

Každý chce mať v živote finančné istoty a cítiť sa zabezpečene. Ako to dosiahnuť? V podcaste Osobné financie to vysvetľuje Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Inflácia na Slovensku má v 2021 klesnúť, no úspory väčšiny Slovákov aj tak stratia na hodnote.

Inflácia na Slovensku klesla roku 2020 na najnižšiu úroveň od roku 2017. V celoročnom priemere dosiahla 1,9 %, čo je oproti roku 2019 aj 2018 výrazný pokles (2,7, resp. 2,5 %). Napriek tomu väčšina úspor na Slovensku aj tento rok opäť stratí na hodnote. 

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Slováci sú vďaka pandémii zodpovednejší vo financiách, ukázal prieskum

Pandémia zvýšila finančnú zodpovednosť Slovákov a súčasne zreálnila prehnané sebavedomie v oblasti finančnej gramotnosti. Viac ako polovica Slovákov si šetrí na dôchodok, čo je výrazne viac ako v minulosti. Zároveň, kým dlhé roky sa 9 z 10 Slovákov považovalo za finančne gramotných, dnes tvrdí len 70 %, že financiám rozumie. To sú výsledky, ktoré o niečo reálnejšie odzrkadľujú skutočný stav finančnej gramotnosti na Slovensku. Tieto výsledky vyplývajú z prieskumu, ktorý realizovala agentúra 2muse pre OVB Allfinanz Slovensko.

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Do praxe zavádzame tvárovú biometriu. Novinka šetrí čas klientom aj sprostredkovateľom

Portfólio našich digitálnych riešení dopĺňame  o novinku – tvárovú biometriu. Po zavedení elektronickej dokumentácie (2012) a biometrického podpisu (2016) ide o ďalšiu technológiu, ktorá šetrí čas klientov aj sprostredkovateľov a uľahčuje klientsky servis. Tvárová biometria umožňuje overiť identitu klienta na diaľku na začiatku spolupráce aj pri aktualizácii osobných údajov a dokáže v tomto smere plne nahradiť manuálny zápis dát. Ide o riešenie postavené na pokročilých technológiách, ktoré využívajú banky, poisťovne aj telekomunikační operátori. OVB už teraz uvažuje o potenciálnom rozšírenom využití tvárovej biometrie napríklad na overovanie protokolov, registráciu nových spolupracovníkov a ďalšie interné dokumenty.

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Pohľad za oponu: Čo sa skrýva za prácou Tatjany Macúchovej - riaditeľky odboru back office v OVB Allfinanz Slovensko

Tatjana Macúchová má za sebou bohaté skúsenosti z oblasti práva, ktoré využíva aj ako riaditeľka odboru back office v OVB Allfinanz Slovensko. Prečítajte si v rozhovore, v čom spočíva jej práca.